Reklamı Geç
etenfes
etenfes
Afyonkarahisar
DOLAR32.5275
EURO34.9715
ALTIN2435.5

Kayıhan Beldesi’ndeki türbeye şifa arayanlar dua için geliyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kayıhan Beldesi’ndeki türbeye şifa arayanlar dua için geliyor!
Abone ol
Afyonkarahisar’ın İhsaniye İlçesi bağlı Kayıhan Kasabası'nda, Hayran Veli Türbesine cilt hastalığı olan hastalar şifa için gelip dua ediyor.

Afyonkarahisar’ın Kayıhan Beldesi’nde bulunan Hayran Veli Sultan Türbesi şifa arayan vatandaşların akınına uğruyor. Özellikle vücutta ve gözde çıkan sulu çıban, iltihap gibi cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılan Hayran Veli Sultan Türbesine gelen vatandaşlar şifa için dua ediyorlar.
HAYRAN VELİ SULTAN KİMDİR?
Hayranbalı olarak da anılan Hayran Veli Sultan, Horasan’dan Hacı Bektaş Veli ile birlikte gelenlerden olduğu, Karaca Ahmet Sultan’ın kardeşi olduğu rivayet edilmektedir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin yanında yetişerek Kayıhan’a gelip burada tekkesini kurduğu ve bir halk tabibi olarak özellikle cilt hastalıklarında sonuçlar verdiği bilinmektedir. 13.yüzyıl sonu veya 14.yüzyıl başı buraya geldiği söylenmektedir.
Bazı kaynaklara göre Karaca Ahmet Sultan ve Seydiler Sultan’ın arkadaşı olarak bilinmektedir. Vücut ve gözde çıkan sulu çıban, iltihap gibi cilt hastalıklarında uzman bir hekimdir.
TÜRBE’DE HAYRAN VELİ SULTAN ŞÖYLE ANLATILIYOR
Bir tür cilt hastalığını tedavi ettiği ve Horasan erlerinden bir halk tabibi olduğu söylenilen Hayran Veli Sultan adına yapılmış olan türbe içinde müritlere ait sandukalar yer almaktadır. Hayran eli’nin Hacı Bektaş Veli Dergahı’nda yetişip Kayıhan’a geldiği, burada tekke kurup yerleştiği belirtilmekte ise de Musa Seyirci Veli Hayran Veli’nin 13. yüzyıl sonları veya 14. yüzyıl başlarında buraya gelen Hoca Ahmet Yesevi Ocağı’na bağlı Horan Erlerinden olduğunu söyler. Türbe Hayranveli caminin doğusunda ve camiye bitişik olarak ve cami ile aynı bahçe içerisinde yer almaktadır. Duvarları örme taşlardan yapılmış olan dikdörtgen planlı türbenin üzerinde birbirine bitişik iki beşgen biçimle kubbe vardır. Kubbenin üzeri Marsilya kiremidi ile kaplıdır. Kubbenin etrafındaki bölümler ise günümüz çatı kiremitleri ile kaplıdır. Türbeye giriş türbenin kuzeybatısına eklenen yeni mekanın doğu yönündeki kapıdandır. İçeride yükseltilerek oluşturulmuş platform üzerinde 3’erli gruplar halinde sandukalar yer almaktadır. Ortada Hayran Veli, kuzeyinde eşi, güneyinde ise oğlu, arkalarında da altı tane müride ait sandukalar vardır. Türbenin iç duvarlarında mavi renk boyanın hakim olduğu motiflerle yapılmış süslemeler yer almaktadır. Dikdörtgen planlı olan iç bölümde kubbelerin altında kemer yer almaktadır. Güneyde iki kuzeyde ise bir pencere yer almaktadır. Güneyde iki kuzeyde ise bir pencere yer almaktadır. Pencereler üzeri kemerli dikdörtgen biçimli kalın nişler biçiminde yapılmış olup cam kısmı dış kısma yakın olarak yapılmıştır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hırsızlıktan aranan şahıs salar beldesi’nde yakalandıÖnceki Haber

Hırsızlıktan aranan şahıs salar beldesi’...

Afyon’da 7 farklı kazada 12 kişi yaralandıSonraki Haber

Afyon’da 7 farklı kazada 12 kişi yaralan...

Yorum Yazın

Türkiye çıldırdı!
İl Hakem Kurulu’ndan Medya03’e ziyaret
Mısırlıoğlu kasketini taktı, şalvarını giydi, harman yerinden konuştu!
Emirdağ’da araçlar kafa kafaya çarpıştı yaralı ve ölüler var!
AKÜ, birinci sıradaki yerini korudu
AKÜ’den yeni bir akreditasyon
Afyon’da ulaşım konforu artıyor
Başkan Köksal’dan voleybol takımına destek sözü
Afyonkarahisar’da Jandarmadan suç örgütüne eş zamanlı baskın!
Sandıklı’da hububat hasadı arpayla başladı
Türkiye tarımsal hasılada Avrupa birincisi oldu
2 çocuğa sıcak yuva olan aileye Vali Yiğitbaşı’ndan teşekkür ziyareti
Ülkü Ocaklarından ikiz bebeklere mama desteği!
Durdurulan araçtan uyuşturucu çıktı 5 kişi gözaltına alındı
Minik raketler Afyon’da yarıştı!
Sultandağ’ına turistik geziye mi gittiniz?
Zafer Partisi’nden itidal çağrısı!
Ambaryolu yeniden çift yöne dönüyor!
İçme suyu kuyularında su seviyeleri tespit ediliyor
Salar beldesinde bir suçlu daha yakalandı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar