GÜNDEM

Yangın öldürmez, tedbirsizlik öldürür!

Kamu Yönetim Uzmanı ve Kamu Muhasebe Yetkilisi Süleyman Güneş, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde yaşanan facia sonrası bir yazı kaleme aldı. Güneş yazısında, “Bir insan, bir baba olarak ülkemizi ve insanımızı ilgilendiren hassas  olan yangında yazımız başlığında olduğu gibi yangın öldürmez ama tedbirsizlik öldürür. Canlarımızı kaybettiğimiz yangın faciasından dolayı  kamuoyu ile bilgilerimi bir belediye çalışanı olarak paylaşmayı bir mecburiyet olarak gördüm.” dedi.

Abone Ol

Güneş’in kaleme aldığı yazı şöyle:

Belediyelerin kendilerine kanunla verilen yetkiler çerçevesinde iş ve işlemleri yapmakla yükümlü olup, bu yükümlülük kapsamında,  3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince; konaklama tesislerine “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” verilmesinde, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde ilgili ilçe belediyesi; büyükşehirler dışındaki diğer illerde ise belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde ilgili belediye, belediye sınırları ve mücavir alanlar dışında ise il özel idareleri yetkilidir.

Konu gerek mevzuat açısından gerekse yangının çıkış ve söndürme sırasında alınan önlemler ve sonrasında yaşanan olaylar karşısında, bu kapsamda, konaklama tesislerinin ruhsatlandırılmasında aranacak genel şartlar ve Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte belirtilen hususlar konusunda Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde kurumların yapması gereken ve sorumlulukları hakkında uygulanacak prosedür nelerdir bu konulara bakıp verilecek ruhsat ve yangın raporları nelerdir.

Konuya şöyle başlayıp kısa bilgilerle özetlemek istedim.

Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemektir.

Bu yönetmeliği Kapsam,

 1) Bu Yönetmelik; a) Ülkedeki her türlü yapı, bina, tesis ile açık ve kapalı alan işletmelerinde alınacak yangın önleme ve söndürme tedbirlerini,

b) Yangının ısı, duman, zehirleyici gaz, boğucu gaz ve panik sebebiyle can ve mal güvenliği bakımından yol açabileceği tehlikeleri en aza indirebilmek için yapı, bina, tesis ve işletmelerin tasarım, yapım, kullanım, bakım ve işletim esaslarını, kapsar.

Yangın, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan yanma reaksiyonlarının neden olduğu doğal afettir. Yangınların oluştukları coğrafî alanda maddi hasarlara neden olmasından ziyade, orada yaşayan canlılar ve ekolojik denge üzerinde de büyük derece olumsuz etkileri vardır.

Yangın sınıfları,

A Sınıfı Yangınlar: Katı madde yangınlarıdır. Bunların yakıtı genelde odun, kömür gibi maddelerdir. Soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülebilir.

B Sınıfı Yangınlar: Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer. Benzin ve yağ gibi yanabilen sıvılardır. Soğutma (sis halinde su) ve boğma (Karbondioksit, köpük ve kuru kimyevi toz) ile söndürülebilir.

C Sınıfı Yangınlar: Likit petrol gazı, hava gazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların yanması ile oluşan yangınlardır. Elektrikli makine ve hassas cihazların yangınları da bu sınıfa dahil edilebilir.

D Sınıfı Yangınlar: Yanabilen metallerin ve alaşımların (MagnezyumLityumSodyum

Seryum gibi) yanmasıyla meydana gelen yangınlardır

F Sınıfı Yangınlar: Hayvansal ve Bitkisel içerikli yemeklik yağ yangınlarıdır. EN 3-7:2004+A1 standardında tanımlanmış olup yangın sınıfları içerisinde söndürülmesi en zor sınıftır. A, B, C, D tip yangınlarda yanıcı maddenin yüzey sıcaklığının yüksek olması bir yangın nedenidir.

Yangın nedenleri,

Korunma önlemlerinin alınmaması, Nedenlerin başında yangına karşı önlemlerin alınmaması gelmektedir. Yangın elektrik kontağı, ısıtma sistemleri, LPG tüpleri, evlerde kullanılan tüpler, patlayıcı-parlayıcı maddelerin yeterince korunmaya alınmamasından doğmaktadır.

Bilgisizlik: Yangına karşı hangi önlemlerin nasıl alınacağını bilmemek ve bu konuda yeterli eğitimden geçmemek yangının önemli nedenlerindendir. Elektrikli aletlerin doğru kullanımını bilmemek, soba ve kalorifer sistemlerini yanlış yerleştirmek, tavan arasına ve çatıya kolay tutuşabilecek eşyalar koymak yangına davetiye çıkarır.

İhmal: Yangın konusunda bilgi sahibi olmak da yeterli gelmeyebilir. Söndürülmeden atılan bir kibrit veya sigara izmariti, açık unutulmuş bir LPG tüp veya evde kullanılan tüp, alev alıp yangına yol açar.

Kazalar: İstem dışı oluşan olaylardan bazıları da (kalorifer kazanının patlaması, elektrik kontağı gibi) yangına neden olmaktadır.

Sabotaj: Yangına karşı gerekli önlemler alındığı halde; bazı insanlar çeşitli amaç veya kazanç uğruna kasıtlı olarak kişi ya da topluma ait bina ile tesisleri yakarak can ve mal kaybına neden olabilir.

Sıçrama: Kontrol atına alınmış veya alınmamış bir yangın ihmal veya bilgisizlik sonucu sıçrayarak, yayılarak veya parlayıp patlayarak daha büyük boyutlara ulaşabilir.

Doğa olayları: Rüzgârlı havalarda kuru dalların birbirine sürtmesi ya da yıldırım düşmesi ve benzeri doğa olayları sonucunda yangın çıkabilir.

Yangın söndürmede kullanılan yöntemler,

Soğutarak söndürme

Su ile soğutma: Soğutarak söndürme prensipleri içinde en çok kullanılanıdır. Suyun elverişli fiziksel ve kimyasal özelliği yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır. Yangın üçgenini oluşturan ısı oksijen ve yanıcı maddeden ısının düşmesi ve oksijenin azaltılarak söndürülmesinde en etkili söndürücüdür. Su yangın yerine kütlesel olarak gönderileceği gibi püskürtme lensleri ile de gönderilebilir.

Yanıcı maddeyi dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı da bölünür, bölünen ısı düşer ve yangın yavaş yavaş söner. Akaryakıt yangınlarında bu tip söndürme yangının yayılmasına neden olacağından uygulanmaz.

Havayı keserek söndürme

Örtme: Katı maddeler (kum, toprak, halı, kilim vb) ve kimyasal bileşikler (köpük, klorazot vb) kullanılarak yanan maddenin oksijen ile temasının kesilmesi ile yapılan söndürmedir. Akaryakıt yangınlarına örtü oluşturan sentetik veya protein esaslı foam köpüğü kullanılmaktadır.

Oksijensiz Bırakma: Yangının oksijenle temasının kesilmesi veya azaltılması amacıyla yapılan işlemdir. Özellikle kapalı yerlerde oluşan yangınlara uygulanır.

Yanıcı maddenin ortadan kalkması: Yanma koşullarından olan yanıcı maddenin ortadan kaldırılması sonucu yangının söndürülmesidir.

Söndürmede kullanılan araç ve malzemeler,

Su: Yangın söndürmede yaygın olarak kullanılır. Küçük yangınları söndürmede nemli battaniye ve nemli gazete kullanılabilir. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) çok iyi bir söndürücüdür. Ancak elektrikle temasın olduğu durumlarda çarpılma riskine karşı su kullanımından kaçınılmalıdır.

Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır. Kullanma anında kumun yanıcı maddeyi tamamen örtmesi sağlanmalıdır.

Köpük: Köpük, yanan yüzeye yayılır ve 5 temel özelliğini kullanarak (boğma, su buharı yapma, soğutma, ısıyı yayma, üstünü kaplama) yangının durmasını ya da kontrol altına alınmasını sağlar.

Yangından korunma: Binalarda yangından korunmaya ve can kayıplarının yaşanmasını önlemeye yönelik birtakım önlemler alınır. Bunların başında yangın kapısı, yangın merdiveni ve elektronik uyarı sistemleri gelir. Bu önlemlerle, yangın anında uyarı sistemlerinin devreye girmesiyle birlikte bina içerisindeki insanların yangın kapılarını ve yangın merdivenlerini kullanarak dışarıya en güvenli biçimde çıkmaları amaçlanır.

Bu bağlamda İşyerlerinde Yangın Söndürme Ekipmanları:

Hangi Türler ve Ne Zaman Kullanılmalıdır. Yangınlar, işyerlerinde büyük maddi kayıplara ve can kayıplarına yol açabilecek tehlikeler arasında yer alır. Bu yüzden, işyerlerinde yangın söndürme ekipmanlarının doğru şekilde seçilmesi, yerleştirilmesi ve kullanılması hayati önem taşır. İşte işyerlerinde bulunması gereken temel yangın söndürme ekipmanları ve bunların kullanımı hakkında bilmeniz gerekenler:

1. Yangın Söndürme Tüpleri,

Yangın söndürme tüpleri, işyerlerinde en yaygın kullanılan yangın söndürme ekipmanlarından biridir. Ancak, yangının türüne göre farklı söndürme tüpleri kullanılması gerekir:

  • Su Tabanlı Söndürücüler: A sınıfı yangınlar (katı maddeler: kağıt, ahşap, tekstil) için uygundur. Yanıcı katı maddeleri söndürmek için kullanılır.
  • Köpüklü Söndürücüler: A ve B sınıfı yangınlar (sıvılar: benzin, yağ) için uygundur. Hem katı hem de sıvı yangınlarını etkili bir şekilde söndürebilir.
  • Kuru Kimyasal Tozlu Söndürücüler: A, B ve C sınıfı yangınlar (gazlar: metan, propan) için uygundur. Çok yönlüdür ve genellikle farklı türdeki yangınlar için kullanılır.
  • Karbondioksit (CO2) Söndürücüler: B ve C sınıfı yangınlar için uygundur. Elektrikli yangınlar için idealdir çünkü arkalarında kalıntı bırakmazlar.
  • Metal Tozlu Söndürücüler: D sınıfı yangınlar (metaller: alüminyum, magnezyum) için kullanılır. Özel metallerin yanması durumunda etkilidir.

2. Yangın Dolapları ve Hortum Sistemleri

Yangın dolapları, yangın söndürme hortumları ve gerekli diğer ekipmanların depolandığı birimdir. Hortum sistemleri, yangın büyümeden müdahale etmek için hızlı bir şekilde su kaynağı sağlar. Bu sistemler genellikle büyük alanlarda veya yüksek yangın riski taşıyan işyerlerinde kullanılır. Yangın Dolabında Olması Gerekenler Nelerdir, Binaya ve konuta göre özel olarak hazırlanan yangın dolabı çeşitleri, tasarım olarak farklılık gösterebilmektedir. Yangın söndürme dolabında bulunması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

·        İlk yardım çantası

·        Ledli el feneri ve düdük

·        Koruyucu emniyet bareti ve megafon

·        Yangından kaçış maskesi ve iftaiyeci elbisesi

·        Isıya dayanıklı eldivenler

·        Reflektörlü yelek ve tüplü solunum seti

·        Yangın battaniyesi

·        Yangın tüpü

·        İtfaiyeci çizmesi

·        Çekiç ve baltalı kazma

·        Ufak radyo ve megafon

3. Yangın Sprinkler Sistemleri,

Sprinkler sistemleri, yangın algılandığında otomatik olarak devreye giren su püskürtme sistemleridir. Sprinkler başlıkları, yangın ısısını algılayarak aktif hale gelir ve yangının yayılmasını önler. Büyük işyerlerinde ve endüstriyel tesislerde sıkça kullanılır.

4. Yangın Battaniyeleri,

Yangın battaniyeleri, küçük yangınları söndürmek için kullanılan basit ama etkili ekipmanlardır. Özellikle mutfaklarda yağ yangınları gibi durumlarda kullanılır. Yangının üzerini örterek oksijenle temasını keser ve yangını söndürür.

5. Duman ve Isı Dedektörleri

Duman ve ısı dedektörleri, yangınları erken aşamada tespit eden ve uyarı veren sistemlerdir. Bu dedektörler, işyerlerinde yangına hızlı müdahale edilmesine olanak tanır ve yangının büyümesini önler. Özellikle büyük işyerlerinde duman ve ısı dedektörlerinin bulunması zorunludur.

6. Acil Durum Aydınlatma ve Yönlendirme Tabelaları

Yangın sırasında güvenli bir şekilde tahliye yapılması için acil durum aydınlatmaları ve yönlendirme tabelaları kritik öneme sahiptir. Bu ekipmanlar, yangın esnasında panik oluşmasını engeller ve çalışanların güvenli bir şekilde çıkış noktalarına ulaşmalarını sağlar.

7. Yangın Alarm Sistemleri

Yangın alarm sistemleri, yangın çıkması durumunda tüm işyerini uyararak çalışanların tahliyesini sağlar. Bu sistemler duman dedektörleri ile entegre çalışarak otomatik olarak devreye girer.

Yangın Söndürme Ekipmanlarının Doğru Kullanımı,  Yangın söndürme ekipmanlarının etkili olabilmesi için:

  • Düzenli Bakım ve Kontrol: Tüm yangın söndürme ekipmanlarının düzenli olarak kontrol edilmesi ve bakımlarının yapılması gerekir. Özellikle yangın söndürme tüplerinin son kullanma tarihleri kontrol edilmelidir.
  • Çalışan Eğitimi: Çalışanların yangın söndürme ekipmanlarını nasıl kullanacakları konusunda düzenli eğitimler almaları önemlidir. Acil durum planlarının çalışanlarla paylaşılması ve tatbikatlar yapılması da gereklidir.

Yangın söndürme ekipmanları, işyerlerinde hayati bir öneme sahiptir. Bu ekipmanların doğru seçimi, yerleştirilmesi ve düzenli bakımı, iş yerinde olası bir yangının büyümeden kontrol altına alınmasını sağlar. İş güvenliği ve iş sağlığı için yangın söndürme ekipmanlarının her işyerinde uygun şekilde bulundurulması gereklidir.

Otellerin Ruhsatlandırılması ve Denetiminde Sorumlu İdareler, mevzuatlarımız gereğince, otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama tesislerinin ruhsatlandırılması ve denetiminde yetkili ve sorumlu idarelerin tespiti üzerinde durulmuştur.

Konaklama Tesislerinin Ruhsatlandırılmasında Yetkili ve Sorumlu İdareler, İnsanların konaklaması ve dinlenmesi amacıyla kullandıkları otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama tesislerinin ruhsatlandırılması ve denetiminde yetkili ve sorumlu idareler, konaklama tesisinin bulundukları konum itibariyle farklılıklar arz etmektedir.

3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince; konaklama tesislerine “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” verilmesinde, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde ilgili ilçe belediyesi; büyükşehirler dışındaki diğer illerde ise belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde ilgili belediye, belediye sınırları ve mücavir alanlar dışında ise il özel idareleri yetkilidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığının konaklama tesislerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verme yetkisi bulunmamakta olup, söz konusu Bakanlık 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu gereğince, konaklama tesislerine Turizm Belgesi (Turizm Yatırımı Belgesi, Turizm İşletmesi Belgesi, Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesi) vermektedir. Konaklama tesisleri için öncelikle ilgili belediye veya il özel idaresinden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmakta, daha sonra da turizm işletme belgesi alınması için Bakanlığa başvurulmaktadır.

Diğer taraftan, 28 Temmuz 2021 tarihine kadar “Turizm İşletme Belgesi” sadece yıldızlı konaklama tesislerine verilmekte iken, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 5. maddesinde 7433 sayılı Kanunla yapılan değişiklik neticesinde tüm konaklama tesislerine Kültür ve Turizm Bakanlığından “Turizm İşletme Belgesi” alma zorunluluğu getirilmiştir.

Konaklama Tesislerinin Denetlenmesinde Yetkili İdareler ve Denetimin Kapsamı

Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri arasında yer alan konaklama tesisleri, ruhsatlandırma ve ruhsattan sonraki süreçte ruhsatı düzenleyen ilgili belediye veya il özel idaresince denetlenmektedir. Denetimin kapsamı ise İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte genel ve özel şartlar olarak belirlenmiştir.

Bu kapsamda, konaklama tesislerinin ruhsatlandırılmasında aranacak genel şartlar;

– İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen tedbirlerin alınmış olması,

– Yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması,

– Patlayıcı, parlayıcı, yanıcı ve benzeri tehlikeli maddeler üretilen, satılan, kullanılan, depolanan yerler ile gaz dolum tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması,

– Karayolu kenarındaki konaklama tesisleri için karayolu trafik güvenliğinin sağlanmış ve geçiş yolu izin belgesinin alınmış olması,

– İtfaiye raporunun alınmış olması,

– Genel asayiş ve güvenlik yönünden yetkili kolluk kuvvetinin görüşünün alınmış olması,

– Engellilerin işyerine giriş ve çıkışları için gereken kolaylaştırıcı tedbirlerin alınmış olması, şeklinde belirlenmiştir.

Diğer taraftan, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik EK-1’in (I) bendinde de, otel ve pansiyonlarda aranacak özel şartlara yer verilmiştir.

Buna göre, ruhsatı düzenleyen ilgili belediye veya il özel idaresince, ruhsatlandırma ve ruhsat sonrası denetimlerde, konaklama tesislerinin yukarıda sayılan genel ve özel şartlara sahip olup olmadığı denetlenecektir.

Kültür ve Turizm Bakanlığının konaklama tesislerini denetleme yetkisine gelirsek;

2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 30. maddesi gereğince, Turizm Belgesi (turizm yatırımı belgesi, turizm işletmesi belgesi ve basit konaklama turizm işletmesi belgesi) talebinde bulunan işletmelerin belgelendirilmesine esas denetimleri, belgeli yatırım ve işletmelerin niteliklerine ilişkin denetimleri ve işletmeleri sınıflandırma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir.

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte; turizm tesislerine turizm belgesi verilmesine, bu tesislerin yönetim, personel ve işletme özellikleri ile uymak zorunda oldukları fiziki şartların ve işletmecilik esaslarının belirlenmesine, tanıtım, bilgilendirme ve uygulanacak fiyat tarifelerinin onaylanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiş olup, Kültür ve Turizm Bakanlığının konaklama tesislerini denetleme yetkisi, vermiş olduğu turizm belgesine ilişkin konularla sınırlıdır.

Dolayısıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığının, konaklama tesislerini İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte aranan genel ve özel şartlar kapsamında denetleme yetki ve sorumluluğu bulunmamakta olup, bu hususlarda sadece konaklama tesisinin ilgili idareden “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” alıp almadığını kontrol görev ve sorumluluğu bulunmaktadır.

Konaklama Tesislerinde Yangın Güvenliğine İlişkin Şartlar ve Sorumlu İdareler

İşyerlerinin ruhsatlandırılmasında yangın güvenliğine ilişkin yangın önleme ve söndürme tedbirlerinin alınıp alınmadığının denetimi için Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerinin uygulanması gerekmekte olup, bu kapsamda konaklama tesislerinin ruhsatlandırılmasında “İtfaiye Raporu” aranacaktır.

Binaların yangından korunması hakkında yönetmelikte;

a) Ülkedeki her türlü yapı, bina, tesis ile açık ve kapalı alan işletmelerinde alınacak yangın önleme ve söndürme tedbirleri

b) Yangının ısı, duman, zehirleyici gaz, boğucu gaz ve panik sebebiyle can ve mal güvenliği bakımından yol açabileceği tehlikeleri en aza indirebilmek için yapı, bina, tesis ve işletmelerin tasarım, yapım, kullanım, bakım ve işletim esasları, ayrıntılı olarak düzenlenmiş olup, Yönetmelikte zaman içerisinde gelişen yangın önleme tedbirlerine yönelik güncellemeler yapılmaktadır.

Buna göre, yangın güvenliği açısından konaklama tesislerinin gerek inşasında gerekse ruhsatlandırmaya esas İtfaiye Raporlarında bu Yönetmelikteki esasların dikkate alınması gerekmektedir.

Konaklama tesislerinin gerek ruhsatlandırılmasında ve gerekse denetimlerinde, yangın güvenliğine ilişkin tedbirlerin alınıp alınmadığını denetim yetki ve sorumluluğu ise, işyeri açma ve çalışma ruhsatını veren ilgili belediye veya il özel idaresine aittir.

Bu kapsamda, Konaklama tesislerinin ruhsatlandırılmasında, yangın güvenliğine ilişkin düzenlenecek İtfaiye Raporu; büyükşehir belediyesi bulunan illerde büyükşehir belediyesine bağlı itfaiye daire başkanlığınca, büyükşehir dışındaki illerde ise ilgili belediyenin itfaiye müdürlüğü veya itfaiye birimince düzenlenecektir.

Diğer taraftan, İl Özel İdarelerinde itfaiye birimi bulunmadığından ruhsatlandırılan konaklama tesislerine İtfaiye Raporu düzenleyecek idare açısından bir belirsizlik söz konusudur. Ancak, Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin Ek 1. maddesinin birinci fıkrasında; “Belediye itfaiye teşkilatına, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin ilgili maddelerine göre yangına karşı alınan önlemleri gösteren itfaiye raporunun düzenlenmesi için EK-15 başvuru formu ile başvuru sahibinden, işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye yetkili idareden veya ilgili bakanlıklardan müracaat gelmesi halinde, belediye itfaiye teşkilatının ilgili görevlisi tarafından başvuruya konu işyeri yerinde incelenir ve itfaiye raporu yapılan tespitler esas alınarak hazırlanır.” hükümleri getirilmiştir.

Bu hükme göre, il özel idarelerince ruhsatlandırılacak konaklama tesislerinde, il belediyesine veya ildeki diğer belediyelere bağlı itfaiye müdürlüklerinden İtfaiye Raporu düzenlenmesinin talep edilmesi gerekir. Şayet, il belediyesi ve ildeki diğer belediyelere bağlı itfaiye müdürlüklerinde inceleme yapacak ve rapor düzenleyecek nitelikte personel bulunmuyorsa, diğer illerdeki itfaiye teşkilatlarından da talepte bulunulması mümkündür.  

Maalesef iyi insan yetiştirememişiz, yetiştiremiyoruz.

Toplumda bilgili deneyimli insanlara ihtiyaç var. Ancak bu insanları değerlendirmek yerine siyasi görüş, eş, dost, akraba, yakın aile bireyleri, deneyimsiz iş bilmeyen liyakatsiz insanları bir makama koltuğa getiriliyor. Sonucunda herkes zarar görüyor.

İşi bilen liyakatli İnsana ihtiyaç var. Yeterlilik ilkesi olan, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır. Bu doğrultuda makamlar mevkiler gerçek liyakat  sahibi insanlara verilmelidir. Hayatın her anlamında işi bilen insanlar olmalıdır.

Bu vesile ile elim yangında hayatını kaybedenlere yüce ALLAH’tan rahmet, yakınlarına ve Aziz Türk Milletine başsağlığı diliyorum.

Kaynakça:

1-) Hukukçu, İçişleri Bakanlığı E. Kontrolörü “Otellerin Ruhsatlandırılması ve Denetiminde Sorumlu İdareler

2-) Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik.

3-) 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun,

4-) 5393 sayılı Belediye Kanunu,

5-) 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu,

6-) 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince