25 Nisan2509

Karakaş, KKTC temasları kapsamında YÖK Başkanı Özvar başkanlığında Lefkoşa’da Yükseköğretim Kurulu, ÜAK, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu, KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ve KKTC’deki 22 üniversitenin rektörünün katılımıyla Genişletilmiş Üniversiteler Toplantısına katıldı.

KKTC ÜNİVERSİTELERİ İLE İŞBİRLİKLERİ ARTACAK

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yükseköğretim alanında iş birliğine yönelik kendilerine verildiği talimatla KKTC’yi ziyaret ettiklerini belirtti. Özvar, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın bizlere verdiği talimat Türkiye ile KKTC arasındaki üniversitelerin ve yükseköğretim sistemlerinin birbiriyle çok daha yakın etkileşim içerisinde olması, bu konuda her türlü iş birliği çalışmalarını arttırmamız ve var olan ilişkileri daha öteye taşımamız noktasındadır. Bu vizyonla burada bulunuyoruz. İnanıyorum ki ziyaretimiz her iki kardeş ülke açısından fevkalade olumlu, kaliteli, hayırlı sonuçlar doğuracaktır” dedi. Uluslararası görünürlük ve itibarının Türkiye’deki 208 üniversitenin temel önceliği olduğunu hatırlatarak bu önceliklerin KKTC üniversitelerinin de temel misyonu ve hedefi olması gerektiğini vurguladı. Özvar, “Öğretim elemanlarının gerek akademik üretkenlik kapasitelerinin gerekse kalitelerinin mutlaka artmasına ve yükselmesine ihtiyaç var. Uluslararası bilimsel doküman üretiminde rekabet üretemezsek ne uluslararası görünürlük ne de itibar konusunda arzu ettiğimiz hedeflere varamayız” diye konuştu.

Türkiye’nin dünya standartlarında olan yükseköğretim kalite güvence sistemine ilişkin tecrübelerini KKTC ile paylaştığını ifade eden Özvar, “Bu konuda YÖDAK Başkanımıza daha büyük destekler vereceğiz.” dedi.

“ÜNİVERSİTELER KKTC’NİN TANINMASI İÇİN EŞSİZ POTANSİYELE SAHİP”

Bilim diplomasisinin en önemli enstrümanı olan üniversitelerin uluslararası saygınlığının, tanınırlığının ve görünürlüğünün arttırılmasının başta gelen unsurlarından bir tanesi olduğunu vurgulayan Özvar, “Kalite düzeyi yükselen KKTC üniversitelerinin başarıları KKTC’nin küresel ölçekte daha fazla tanınması için eşsiz bir potansiyele sahip” dedi. Azerbaycan’da gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Yükseköğretim Bakanları toplantısında ilk defa KKTC’den iki üniversitenin Türk Üniversiteler Birliğine üyeliği kararının oy birliğiyle alındığını hatırlatan Özvar, “Böylece KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerin Türk dünyası yükseköğretim alanı içerisine alınması ve uluslararası tanınırlıklarının arttırılması sağlanmıştır” diye konuştu.

Köksal’ın açıklamaları hayatın olağan akışına aykırı Köksal’ın açıklamaları hayatın olağan akışına aykırı

“KALİTE SÜREÇLERİNDEN GEÇEN ÜNİVERSİTELERE DAHA FAZLA KONTENJAN VERECEĞİZ”

Özvar, KKTC’deki üniversitelerin önemli bir kısmının Türkiye’de YKS kılavuzuna girdiğini ve bugüne kadar kılavuzda verilmiş kontenjan desteğinin bundan sonra da sürdüreceğini ifade etti. Özvar, “Gerek Millî Eğitim Bakanlığı gerekse YÖDAK’ın kalite süreçlerinden, değerlendirmelerinden olumlu geçmiş üniversitelere daha fazla bu konuda destek vereceğiz. KKTC’nin yükseköğretim sistemini temsil eden, otoritelerin desteğini alan, onun kalite perspektifini büyük ölçüde benimseyen ve bu konuda gerekli çalışmaları yapmış üniversiteleri daha fazla destekleyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“AMBARGOLARI YÜKSEKÖĞRETİM SAYESİNDE AŞIYORUZ”

KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise İstanbul’da yaşanan depremden dolayı Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerini ileterek sözlerine başladı. Çavuşoğlu, KKTC’ye uygulanan ambargoları yükseköğretim sayesinde aştıklarını belirterek, “Üniversitelerimizin verdiği diplomalar dünyanın birçok yerinde tanınıyor. Buradan mezun olan öğrencilerimiz uluslararası elçilerimiz olarak da görev yapıyor” dedi. Yükseköğretim Kurulu ile iş birliği yapmanın ve Yükseköğretim Kurulunun standartlarında olmanın en temel hedeflerinden biri olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Üniversitelerimizin sıkıntılarına yönelik çok hızlı çözümler üreterek dünyaya yayılmamıza katkılarda bulunuyorsunuz. Bugüne kadar ve bundan sonra vereceğiniz destekler için teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

KARAKAŞ, AKÜ’NÜN FAHRİ DOKTORA VERDİĞİ KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR İLE BİR ARAYA GELDİ

Karakaş ziyaretle ilgili olarak yaptığı açıklamada “KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun daveti üzerine YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığındaki ziyaret heyetinde ÜAK Başkanı olarak yer aldık” dedi. AKÜ’nün 2023-2024 Akademik Yılı açılış töreninde fahri doktora ünvanı verilen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya gelen Karakaş, ziyaretlerle ilgili olarak “Ziyaret kapsamında yapılan geniş katılımlı toplantılarda, Türkiye ile KKTC yükseköğretim sistemlerinin birbiriyle çok daha yakın etkileşim içerisinde olması, bu alandaki her türlü iş birliği çalışmalarının arttırması ve var olan ilişkilerin daha ileri boyutlara taşınması hususlarında değerlendirmeler yapılarak irade beyan edildi” diye konuştu.