Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Sedat Büyüksağiş ve akademik personel ile öğrenciler katıldı.
“MADEN ÜRETİMİNİN ÜÇTE BİRİ AFYONKARAHİSAR İLİNDE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR”
Etkinliğin açış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Sedat Büyüksağiş, madenciliğin insanlığın tarihinden beri var olduğunu ve çağların isimlerine yön verdiğini belirtti. AKÜ Maden Mühendisliği Bölümünün 2003-2004 akademik yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başladığı bilgisini veren Büyüksağiş, “Maden İşletme ve Cevher Hazırlama Anabilim Dallarında hizmet veren 4 profesör, 5 doçent, 1 dr. öğretim üyesi, 1 araştırma görevlisi, 1 öğretim görevlisi yer almaktadır. Müfredatımız madencilikte ileri ülkelerde ve ülkemizde bulunan diğer Maden Mühendisliği Bölümleri ile eşdeğer düzeyde olup teorik dersler, laboratuvar çalışmaları ve bilgisayar uygulamaları ile desteklenmektedir” diye konuştu. Büyüksağiş, Afyonkarahisar’ın Türkiye mermer üretiminin üçte birini gerçekleştirerek mermer ve doğal taş sektöründe önemli bir yere sahip olduğundan Maden Mühendisliği Bölümü müfredatında mermer işletme ve işleme ile ilgili derslere de yer verildiğini kaydetti.
“MADENCİLİK İŞLETMECİLİĞİ YAPABİLMEK İÇİN JEOLOJİ BİLMEK GEREKİR”
Maden Mühendisi Sadık Ceylan ise mühendisliğin daha ileri gitmesi için iyi yetişmiş maden mühendislerine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Madencilik işletmeciliği yapabilmek için mühendislerin çok iyi jeoloji bilgisine sahip olması gerektiğini vurgulayan Ceylan, “Jeoloji alanında kendinizi geliştirmeye özen gösterin. Mezun olduktan sonra kitaplarınızı kenara bırakmayın. Eğitimi olmayan bir insana dahi iş verseniz bir şekilde yapar ama oradan yüksek değerli ürün üretebilmek için iyi yetişmiş insana ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.
“MADENCİLER, DEPREMLERDE OLAĞANÜSTÜ PERFORMANS GÖSTERDİ”
Maden Mühendisi Emre Argadal ise madencilerin, son zamanlarda yaşanan depremlerde enkaz altında çalışma tecrübesi, özel ekipman kullanımı, ekip çalışması, hayatta kalma bilgisi, zamanla yarış gibi konularda olağanüstü performans gösterdiğini vurguladı. Dünya Madenciler Gününün sadece bir kutlama olmadığını ifade eden Argadal, “Dünya Madenciler Günü aynı zamanda madenciliğin güvenliği ve çalışma koşulları konusunda da farkındalık yaratmak için önemli bir vesiledir. İş kazalarının önlenmesi, modern teknolojinin madencilikte yaygınlaştırılması ve işçi haklarının korunulması gibi konuların gündeme gelmesi de madenciler gününün önemini taşımaktadır” diye konuştu.