© Medya 03

Futbolda değişen oyun kuralları Avrupa Şampiyonasıyla başlıyor!

Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) dört yıllık aranın ardından futbolseverlerle buluşuyor. A Milli Takımımızın da boy göstereceği Avrupa Şampiyonası’yla birlikte futbolda yeni oyun kuralları da hayatımıza giriyor.

Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 24 takımın mücadele edeceği Avrupa Futbol Şampiyonası bugün Almanya İskoçya maçı ile başlayacak. Türkiye ilk maçını 18 Haziran Salı günü Gürcistan ile oynayacak.
OYUN KURALLARI DEĞİŞTİ
UEFA futbol oyun kurallarında yaptığı değişiklikleri ilk kez Avrupa Şampiyonası’nda uygulayacak. Değişen futbol oyun kurallarıyla ilgili görüşlerini aldığımız Afyonkarahisar İl Hakem Kurulu Başkanı Süleyman Güneş, “Yazılı ve görsel basında da yer aldığı gibi bugün başlayacak Avrupa Şampiyonası’nda futbol yeni oyun kuralları hayatımıza dahil olacak. Maçları izlerken, bu karar doğru değil bu da nereden çıktı demeyin. Bu vesile ile Avrupa Şampiyonası’nda mücadele edecek A Milli Takımımıza ve ülkemizi temsil edecek olan Halil Umut Meler ve ekibine de başarılar diliyorum.” dedi.
Değişen Oyun Kuralları şöyle:
Kural 1 – Oyun Alanı 11. Gol Çizgisi Teknolojisi (GLT)
Ek Metin Gol Teknolojisi Teknolojisi İlkeleri (…) Bir golün atılıp atılmadığına ilişkin bildirim, GLT sistemi tarafından anında ve bir saniye içinde otomatik olarak yalnızca maç görevlilerine iletilmelidir (hakemin saati aracılığıyla, titreşim ve görsel sinyalle ve/veya hakemin kulaklığı/kafaseti aracılığıyla); aynı zamanda video operasyon odasına (VOR) da gönderilebilir.
Kural 3 – Oyuncular 2. Oyuncu Değişikliklerinin Sayısı
Açıklama Müsabakalarda artık ek kalıcı beyin sarsıntısı oyuncu değişikliği kullanma seçeneği var. Protokol ayrıntıları Oyun Kurallarının 'Notlar ve değişiklikler' bölümünde yer almaktadır. Ek Metin (Tekrar Degistirilebilir Oyuncular bölümünden sonra) Ek kalıcı beyin sarsıntısı değişiklikleri Müsabakalarda, 'Notlar ve değişiklikler' altında listelenen protokole uygun olarak ek kalıcı beyin sarsıntısı oyuncu değişiklikleri kullanabilir. 
10. Takım Kaptanı
Açıklama Her takımın hakem tarafından kolayca tanınabilecek bir kaptanı olmalıdır. Kol bandı ayrıntıları Kural 4'te özetlenmiştir. Ek Metin Her takımın oyun alanında tanımlayıcı kol bandı takan bir kaptanı bulunmalıdır. Takım kaptanının özel bir statüsü veya ayrıcalığı yoktur ancak (…)
Kural 4 –Oyuncuların Ekipmanları 2. Zorunlu Ekipman
Açıklama Oyuncuların tekmeliklerinin boyutundan ve uygunluğundan sorumlu olduğuna dair açıklama. Bu bilgi Sözlükteki 'tekmelik' tanımında yer aldıktan sonra artık Kural metninde de yer alıyor. Değiştirilen metin Bir oyuncunun zorunlu ekipmanları aşağıdaki ayrı parçaları kapsar: • (…) • tekmelikler – uygun bir malzemeden yapılmış olmalı yeterli koruma sağlayacak uygun büyüklükte olmalı ve çoraplarla örtülmelidir. Oyuncular kendi tekmeliklerinin boyutundan ve uygunluğundan sorumludur. (…)
2. Zorunlu Ekipman
Açıklama Kaptan, Kural 4'ün sloganlar, ifadeler, görseller ve reklamlarla ilgili gereklerine uygun ve basit bir kol bandı takmalıdır. Müsabakayı düzenleyen kuruluş tarafından uygulanabilir veya yetkilendirilebilir. Değiştirilen Metin Bir oyuncunun zorunlu ekipmanları aşağıdaki ayrı parçaları kapsar:: • (…) • ayakkabı Takım kaptanı, ilgili müsabakayı düzenleyen kuruluş tarafından uygulanan veya yetkilendirilen kol bandını veya 'kaptan' kelimesi veya 'C' harfini veya bunun çevirisini de içerebilen tek renkli, yine tek renk olan bir kol bandını takmalıdır ( ayrıca bkz. 'Genel değişiklikler')
2. Zorunlu Ekipman & 4. Diğer Ekipman
Açıklama Eldivenlere yapılan atıf, özellikle kaleciler tarafından yaygın olarak kullanıldığı gerçeğini yansıtmak amacıyla 'Diğer ekipmanlar' başlığına dahil edilmiştir. Kaleciler için eşofman altlarına yapılan atıf, 'Zorunlu ekipman'dan çıkarıldı ve zorunlu olmadığı gerçeğini doğru bir şekilde yansıtmak için 'Diğer ekipmanlar' kategorisine dahil edildi. Değiştirilen Metin 2. Zorunlu Ekipman Bir oyuncunun zorunlu ekipmanları aşağıdaki ayrı parçaları kapsar: • (…) Kaleciler eşofman altı giyebilirler. 4. Diğer Ekipman Örneğin Eldivenler, Başlık, yüz maskesi, dizlik ve dirsek koruyucular gibi yumuşak, hafif ve dolgulu malzemeden yapılmış tehlikeli olmayan ekipmanların kullanımına,kaleci şapkası ve sporcu gözlüğünde olduğu gibi izin verilir.. Kaleciler eşofman altı giyebilirler.
Kural 12 – Faul ve Fena Hareketler
3. Disiplin Cezaları 
Açıklama Bilerek olmayan elle oynama ihlalleri genellikle bir oyuncunun adil oynamaya çalışmasının sonucudur; dolayısıyla bu tür ihlaller için bir penaltı vuruşu verildiğinde, topla oynama teşebbüsü veya top için mücadele olan ihlaller (fauller) ile aynı felsefe uygulanmalıdır, yani Bariz Gol Şansına Engel Olma (DOGSO) ihlalleri sarı kartla sonuçlanırken, Umut Vaat Eden Bir Atağın Önlenmesi (SPA) ihlalleri kart verilmeden sonuçlanır. Bilerek elle oynama, penaltı vuruşu verildiğinde kırmızı kart ihlali olarak kalır; tutma, çekme, itme, topla oynama imkanının olmaması vb. gibiDeğiştirilmiş Metin Sportmenlik Dışı Davranıştan Dolayı İhtarlar Sportmenlik dışı davranıştan dolayı bir oyuncuya ihtar verilmesi gereken farklı durumlar vardır, bunlara örnek olarak eğer bir oyuncu:: • (…) • umut vaat eden bir atağa müdahale etmek veya durdurmak için topa elle müdahale ederse, Hakemin bilerek olmayan elle oynama ihlali nedeniyle penaltı vuruşu vermesi durumu hariç • • rakip takımın golünü veya bariz gol atma fırsatını engellerse ve hakem bilerek olmayan elle oynama ihlali nedeniyle penaltı vuruşu verirse (…)
Değiştirilmiş Metin İhraç Verilecek İhlaller Bir oyuncu, yedek oyuncu veya değiştiril miş oyuncu, aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa oyundan ihraç edilir: • bilerek elle oynama ihlali yaparak rakip takımın bir golünü veya bariz gol atma şansını önlemek (kendi takımının ceza alanındaki kaleci hariç) • • kendi ceza alanı dışında bilerek olmayan elle oynama ihlali yaparak rakip takımın golünü veya bariz gol atma şansını engellemek (…)
-Değiştirilmiş Metin Bir Gole veya Bariz Gol Atma Şansına Engel Olmak (DOGSO) (…) Bir oyuncu rakip takımın gol atmasını veya bariz gol atma şansını bilerek elle oynama ihlali yaparak engellerse (kendi ceza alanı içindeki kaleci hariç). Bir oyuncunun bilerek olmayan elle oynama ihlali yaparak rakip takımın golünü veya bariz gol atma şansını engellemesi ve hakemin penaltı vuruşu kararı vermesi durumunda, ihlali yapan oyuncuya ihtar verilir.
Kural 14 – Penaltı Vuruşu 1. Yöntem
Açıklama Özellikle penaltı işareti bir 'nokta' olmadığında anlaşmazlıklar ve/veya gecikmeler olabileceğinden, penaltı vuruşunda topun pozisyonuna ilişkin açıklama. Topun bir kısmı penaltı noktasının merkezine temas etmeli veya penaltı noktasının dışına sarkmalı (taşmalı) (tıpkı köşe vuruşunda, topun köşe yayının dışına sarkması (taşması) da dahil olmak üzere köşe alanının içinde olması gerektiği gibi).Diğer konumsal konularda olduğu gibi, eğer zemin koşulları hafif bir değişikliği gerektiriyorsa, bu hakemin vereceği bir karardır.
Değiştirilmiş Metin 
Top penaltı noktasında sabit durmalıdır, topun bir kısmı penaltı noktasının merkezine temas etmeli veya bu noktadan sarkmalı (taşmalı) ve kale direkleri, üst direk ve kale ağları hareket halinde olmamalıdır..
2. İhlaller ve Cezalar
Açıklama Oyuncu ihlallerinin tespit edilmesi ve yönetilmesi, özellikle de tarafsız yardımcı hakemlerin bulunmadığı oyunun alt seviyelerinde zor olabilir. Ancak video yardımcı hakem tarafından kolaylıkla belirlenebilir ve eğer Kural 14 sıkı bir şekilde uygulansaydı penaltı vuruşlarının çoğu tekrarlanırdı. İhlal, vuruşun sonucunu nadiren etkilediğinden (yalnızca top oyuna geri dönerse), kaleci ihlalleriyle aynı prensip, oyuncu ihlalleri için de geçerli olmalıdır; yani yalnızca bir etki yaratıyorsa cezalandırılır.
Ek Metin Eğer top oyuna girmeden önce aşağıdakilerden biri gerçekleşirse: • penaltı vuruşunu yapan oyuncunun takım arkadaşı yalnızca aşağıdaki durumlarda ihlalden dolayı cezalandırılır eğer: • ihlalin kaleciyi açıkça etkilediği; veya • ihlal eden oyuncu topla oynar veya top için rakibiyle mücadele ederse ve ardından gol atar, gol atmaya çalışır veya gol atma şansı yaratırsa • • kalecinin takım arkadaşı sadece şu durumlarda ihlalden dolayı cezalandırılır eğer: • ihlalin vuruşu yapan oyuncuyu açıkça etkilediği; veya • ihlal eden oyuncunun topla oynar veya top için rakibiyle mücadele ederse ve bu durum rakiplerin gol atmasını, gol atmaya çalışmasını veya gol atma şansı yaratmasını engellerse
Geçici Oyun Dışı Bırakma İçin Rehber (sin bins)
Rehber revize edilmiş olup başlıca değişiklikler aşağıdaki gibidir: • Geçici oyun dışı bırakmaların yönetilmesine yardımcı olmak için, geçici oyun dışı bırakılan bir oyuncu, yalnızca geçici oyun dışı bırakma süresinin bitiminden sonraki duraklama sırasında oyun alanına dönebilir; yani top oyundayken değil. • Uzatma süresinin ilk yarısının sonunda geçici oyun dışı kalma süresi tamamlanmazsa, uzatma süresinin ikinci yarısının başlangıcında devam eder (Uzatma süresinin ikinci yarısının bitiminden sonra geçici oyun dışı bırakma süresi devam edemez, penaltılarda geçici oyun dışı bırakma kullanılmadığından (penaltı vuruşları)) • Yalnızca belirli ihlaller için ek bir ceza olarak geçici oyun dışı bırakmayı kullanan Sistem B, aynı maçta ihtar gerektiren herhangi iki ihlalin oyuncunun (kalıcı olarak) ihraç edilmesiyle (KK) sonuçlanacağı şekilde basitleştirilmiştir. • Eğer, umut vaat eden bir atağı durdurmaları veya müdahele etmeleri halinde geçici oyun dışı bırakmalar için uygun olabilecek ihlaller listesindeki 'elle oynama' ifadesi 'bilerek elle oynama' olarak değiştirilmiştir (Sistem B)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER