EĞİTİM

Afyon Mühendis yetiştiren 2 tane Fakülteye sahip

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi ile Türk Mühendisler Derneği iş birliğinde “Yapay Zeka ve Mühendislik” konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol Afyonkarahisar çok şanslı 2 tane mühendis yetiştiren fakülteye sahip. Bu fakültelerin çalışmalarına, yapılan hizmetlere baktığımızda da gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim ki; üniversitemizin lokomotif fakülteleridir.” dedi.

Abone Ol

İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele; Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Özlem Kılıçtürk, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Zorluer, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol, Türk Mühendisler Derneği Genel Başkanı Yaşar Yekebağcı, Türk Mühendisleri Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Tolga Şahiner ile birlikte öğretim elemanları, öğrenciler ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan Türk Mühendisleri Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Tolga Şahiner, mühendisliğin modern dünyanın temelini oluşturan en stratejik meslek alanlarından bir tanesi olduğunu ifade etti. Şahiner, “Bugün dünyada yaşanan dijital dönüşüm sürdürülebilirlik arayışları, şehirleşme ve enerji ihtiyaçları gibi küresel gelişmeler, mühendisliği her zamankinden daha fazla ön plana çıkarmaktadır. Her yıl ülkemizde 30 bini aşkın mühendis mezun olmaktadır. Bu genç mezunlarımızın mesleki yolculuklarında yalnız kalmamalarını sağlamak, onları tecrübe ile buluşturmak, yenilikçi düşüncelere sevk etmek bizlerin ortak sorumluluğudur. Yapay zeka sadece bir teknoloji değil, mühendisliği tüm disiplinlerini dönüştüren bir paradigma haline gelmiştir” diye konuştu.

“AMACIMIZ, MÜHENDİSLERİ HAK ETTİKLERİ NOKTAYA TAŞIMAK”

Türk Mühendisler Derneği Genel Başkanı Yaşar Yekebağcı ise yaptığı konuşmada Türk Mühendisler Derneğinin amacının mühendislik mesleğini hak ettiği yere taşımak olduğunu söyledi. Yekebağcı, “Amacımız; bugüne kadar ihmal edilen mühendislik mesleğini yeniden saygınlığını kazandırmaktır. Mühendisleri hem özlük hakları hem mesleki gelişimiyle dünya standartlarında bir seviyeye taşımak en büyük hedefimizdir. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Bizim Ankara’da yaptığımız çalışmalarda büyük sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla  ve sendikalarla bir araya geldik. Mühendislik mesleğini tekrar nasıl iyi bir noktaya taşırız çalışmaları yapıyoruz. Amacımız, mühendisleri hak ettikleri noktaya taşımak. Bu bizim derneğimizin temel hedeflerinden bir tanesi. Bugüne kadar mühendislik mesleği ihmal edildi. Biz daha iyi noktalara taşıyacağız. Sadece Türkiye’de kalmıyoruz. Biz, aynı zamanda Türk dünyasında etkinlikler yapmak için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

“AFYONKARAHİSAR, 2 TANE MÜHENDİS YETİŞTİREN FAKÜLTEYE SAHİP”

Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol konuşmasında Teknoloji Fakültesi olarak mühendis yetiştirdiklerini söyledi. Erol, konuşmasına şöyle devam etti:

“Makine, otomotiv, elektrik-elektronik, mekatronik ve metalürji malzeme mühendisliği bölümlerimiz var. Afyonkarahisar çok şanslı 2 tane mühendis yetiştiren fakülteye sahip. Bu fakültelerin çalışmalarına, yapılan hizmetlere baktığımızda da gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim ki; üniversitemizin lokomotif fakülteleridir. Bütün yarışmalarda Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi öğrencileri ve hocaları var. TÜBİTAK projelerinde yine başarılı bir şekilde görev almaktadırlar. Yine Üniversitemizin BAP projelerinde, TEKNOFEST yarışmalarında hocalarımızın yapmış oldukları çalışmalara yapılan bilimsel atıflarda varlar. Mühendis arkadaşlarımız, sosyal, toplumun içerisinde ve her kademede yer almaktadırlar. Bu da memnuniyet verici.”

“MÜFREDATLARIMIZA YAPAY ZEKAYI EKLİYORUZ”

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Zorluer ise yapay zekanın, insan zekasını taklit etmeye çalışan bir sistem olduğunu dile getirdi. Zorluer, yapay zekanın çok fazla miktarlardaki veriyi hızlı bir şekilde analiz ederek, kısa süre içerisinde doğru ve uygun analizler yaparak, etkin ve doğru bilgileri sunan bir sistem olarak tanımlanabileceğini kaydetti. Zorluer, şöyle konuştu:

“Sağlıktan eğitime, sanayiden tarıma, ekonomiden uzay çalışmalarına kadar birçok alanda yapay zeka karşımıza çıkıyor. Mühendislikte ise projelerin tasarım süreçlerinden üretim aşamalarına, bakım ve onarım faaliyetlerine, veri analizine kadar pek çok alanda sunduğu çözümlerle mühendislik uygulamalarına daha verimli ve etkili bir çözüm sunuyor. Böyle bir sistem olarak karşımıza çıkmış durumda. Bu noktadan bakıldığında mühendislik eğitiminde yapay zekaya yer verilmesi, mühendislik uygulamalarında etkili ve doğru şekilde kullanılması önem arz ediyor. Bu amaçla müfredatlımıza yapay zeka konusunun eklenmesi çalışmalarına başlamış bulunuyoruz.”

ÜRETKEN YAPAY ZEKA

Yapay Zeka ve Mühendislik panelinin açılış sunumu yapan Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, “Yapay Zeka Çağının Fırsatları ve Tehditleri” başlıklı sunumunu yaptı. Yapay zekanın insanın düşünme, anlama, kavrama, iletişim kurma, yorumlama ve öğrenme yapılarını anlayarak benzerlerini ortaya çıkaracak yeni yaklaşımların bilgisayar yardımıyla geliştirilmesi ve insanlığın hizmetine sunulması olduğunu ifade eden Sağıroğlu, “Üretken yapay zeka ise ön eğitimli modeller ile yazı, görüntü, video, müzik ve kod ve daha fazlası gibi içerikler üreten geniş dil modellerini kapsamaktadır” dedi.

FIRSATLAR VE TEHDİTLER

Yapay zekanın dünyasını ve dünyadaki gelişmeleri anlatan Sağıroğlu, yapay zeka fırsatları ve tehditleri hakkında şunları paylaştı:

“Yapay zekada; açık ve ücretsiz erişim sağlama ön planda, modeller artık zeki sohbet robotundan çok ötede,  yazılanı/konuşulanı/girileni fotoğrafı veya görüntüyü anında anlayan ve cevap veren zeki sistemler var.  Yapay zeka, akılları baştan alan/almaya da devam eden teknolojiler, canlı soru cevap özelliği, matematik denklemleri başarıyla çözme, önerilerde ve tavsiyelerde bulunabilme ve pek çok dilde konuşma ve çeviri yapabilme fırsatlarını sunmaktadır. Ayrıca, hataları ayıklama, düzeltme ve giderme, dokümanları özetleme, anahtar kelimeleri tespit etme, ihtiyaçlar ve öğrenme tarzlarına adapte olma ve adaptif ve etkili öğrenme sağlama, makale yazma, yapılan etik ihlalleri tespit etme, farklı yaşlarda kişilikler ve yetenekler sergileme, kişilerin kimliğine bürünebilme/ deneyim sunma, öğrenme/öğretme sürecini optimize etme yapay zeka dünyasının sunduğu fırsatlardır. Yapay zeka, fırsat sunduğu gibi tehdit de oluşturabiliyor. Pek çok alanda tehdit oluşturabiliyor; suçu özendirebiliyor ve suç makinesi olabiliyor; toplumsal korkuya sebebiyet verebiliyor; kandırılabiliyor; halüsinasyon görebiliyor, cinsiyetçilik, ırkçılık ve ayrımcılık yapabiliyor;  güvenlik ve mahremiyeti suistimal edebiliyor; dünya ekonomisine yön veriyor ve ülke politikalarını değiştiriyor.”

“YAPAY ZEKA, MÜHENDİSLİĞİN HER ALANINA DOĞRUDAN ETKİ EDEN YAPI TAŞI”

Ankara Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Karakuş ise “Yazılım Mühendisliğinde Yapay Zeka Kullanımı” temalı sunumu gerçekleştirdi. Yazılım mühendisliği ile yapay zekanın ilişkisinden bahseden Karakuş, şunları ifade etti:

“Yapay zeka, hayatımızı ciddi manada değiştiren bir süreç. Yapay zeka teknolojisi araştırma alanı olmaktan çıkmış durumda. Mühendisliğin her alanına doğrudan etki eden yapı taşı durumuna gelmiş durumda. Yapay zeka birçok disiplini etkilemiş durumda. Bunlardan bazılarını olumlu anlamda belirsizlik ve hatta çekince durumu oluşturarak etkilemiş durumda. Yazılım mühendisliği ile ilişkisi çok daha karmaşık durumda. Yazılım mühendisliğinde, sistematik olarak yazılım geliştirme süreçlerini mühendislik bakış açısıyla anlatıyoruz. Bu elbette sadece kod yazmaktan ibaret değil. Yapay zeka ise en temelinde makinelerin insanlar gibi düşünebilme yetenekleri kazandırılmasına yönelik süreçleri, modelleri, algoritmaları temsil eden bir süreç Yapay zeka, yazılım mühendisliği için birçok süreci dönüştürmüş durumda; kodun otomatik olarak yazılmasından tutun, kod içerisindeki hataların tespit edilmesinden ve yahut kodu canlıya aldığınızda hataların tespit edilmesine kadar birçok süreci etkileyen bir durum söz konusudur. Yapay zeka destekli kod geliştirme süreçleri ve test ile hata ayıklama süreçleri gibi etkileşimli taraflar var.”

“ÜRETKEN YAPAY ZEKA, ÖZGÜN BİR İÇERİK ÜRETİR”

AKÜ Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Yazılımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Haşim Yurttakal “Üretken Yapay Zeka İçin Prompt Mühendisliği” konulu sunumunda üretken yapay zekanın prompt mühendisliğinde kullanım alanlarını anlattı. Yurttakal, şunları ifade etti:

“Yapay öğrenmede input datamız var. Bunlar ses ve görüntü verisi olabilir. Bu verilerde bir model geliştiriyoruz. Bu model üzerinde eğitiyoruz. Eğittikten sonra bunu teste tabi tutuyoruz. Eğitim ve test süresi sürekli tekrar eden bir döngü içerisinde devam ediyor. Optimum noktaya geldiğimizde bu modeli kullanmaya geçiyoruz. Ben buna geleneksel yapay zeka diyorum. Günümüzde ise üretken yapay zeka modelleri çıkmış durumda. Üretken yapay zeka, özgün bir içerik üretir. Mevcut verilerden yola çıkarak aynı verilere karar vermesi değil, gerçek bir insan gibi içerik üretmesine biz üretken yapay zeka diyoruz. GPT dediğimiz de ise kelime anlamı üretken olmasıdır. Ön eğitimli olması ve dönüştürücüler yer almasıdır. Birçok içerik toplanan eğitilmiş datalar vardır.”