GÖNÜLLÜ GÖREV ALMAK İSTEDİM
Benin’e katarakt cerrahisi için Türkiye’den giden ilk ekipte yer aldığını belirten Doç. Dr. Ay, “Afrika genelinde katarakt sebebiyle göremeyen çocuk, genç, yaşlı pek çok insan bulunuyor. Bu hastalar için bir şeyler yapmanın insanlık vazifesi olduğunu düşündüğüm için TİKA destekli bu organizasyonda gönüllü olarak görev almak istedim.” dedi.
Kataraktın; tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olan bir göz hastalığı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ay, kötü beslenme, uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma, kirli hava koşulları gibi sebeplerle de açığa çıkan kataraktın özellikle güneş ışınlarının etkisinin yoğun olduğu Afrika coğrafyasında her yaştan birçok insanı mağdur ettiğini kaydetti.
ÜLKEMİZİ BAŞARIYLA TEMSİL ETTİĞİMİZE İNANIYORUM
Organizasyon kapsamındaki tıbbi müdahalelerin yerel hekimlerle iş birliği yapılarak ve bilgi aktarımı sağlanarak gerçekleştirildiğini vurgulayan Doç. Dr. Ay şöyle konuştu: “TİKA bu proje ile Afrika’da sağlık hizmetleri kapasitesinin arttırılmasını, işleyişin hızlandırılmasını, yerel sağlık personeline bilgi ve deneyim aktarılmasını, yeni teknikler öğretmeyi ve ülkeler arası dostluğun güçlendirilmesini amaçlıyor. Biz de ekipteki diğer meslektaşlarımla Porto-Novo’da bulunduğumuz 7 günlük süreçte yalnızca katarakt ameliyatları yapmakla kalmadık, aynı zamanda oradaki yerel sağlık personeli için de son derece yararlı olduğunu düşündüğüm eğitimler düzenledik.
Ülkemizi başarıyla temsil ettiğimize inandığım bu organizasyonda üniversitemizin görevlendirmesiyle AFSÜ’yü de tanıtmış ve temsil etmiş olduğum için gurur duyuyorum. Ekip arkadaşlarıma, TİKA’ya, Can Veren Eller Derneği’ne teşekkür ediyorum. Görevlendirme sürecindeki desteklerinden ötürü de Rektör Hocamız Prof. Dr. Nurullah Okumuş’a ve dekanımız Prof. Dr. Necip Becit’e şükranlarımı sunuyorum.”