SAĞLIK

AFSÜ’de ilk kez kapalı sistemle kornea nakli yapıldı

AFSÜ Hastanesi (Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde ilk kez kapalı sistemle kornea nakli ameliyatı (DMEK Cerrahisi) yapıldı. Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Türkiye’de sınırlı sayıda merkezde uygulanabilen bu son derece ihtisas gerektiren ameliyatın AFSÜ’de yapılmaya başlanmasıyla artık şifa arayanlar Afyonkarahisar dışına gitmek zorunda kalmayacak.” dedi.

Abone Ol

Tam kat kornea naklinden farklı olarak çok sayıda dikiş olmaması sebebiyle ‘dikişsiz kornea nakli’ olarak da anılan DMEK Cerrahisinin, ileri düzeyde uzmanlık gerektiren bir işlem olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okumuş, “Türkiye’de DMEK Cerrahisi yapılabilen sınırlı sayıda merkez varken AFSÜ Hastanemizde bu işlemin yapılmaya başlanmasından, büyük gurur duyuyoruz. Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalına, AFSÜ Kornea Birimi ve Göz Bankası personelimize teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

DAHA HIZLI İYİLEŞME, DAHA DÜŞÜK REDDETME
AFSÜ Kornea Birimi Sorumlusu ve Göz Bankası Tıbbi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Ethem Ay, korneanın sadece alt katmanının değiştirilmesi işlemi olan DMEK (Descemet Membran Endotelyal Keratoplasti) Cerrahisinin, daha hızlı görsel iyileşme ve daha düşük reddetme oranı sağlamada diğer yöntemlere göre üstünlük gösterdiğini söyledi. Kapalı sistemle kornea nakli ameliyatının her nakil hastası için uygun olmadığının altını çizen Doç. Dr. Ay, bu yönteme en sık, kalıcı kornea ödemi (büllöz keratopati) durumunda başvurulduğunu kaydetti.

Kalıtsal kornea hastalıklarında ileri yaşlarda ya da bazen katarakt ameliyatlarından sonra kalıcı kornea ödemi görülebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ay, “DMEK Cerrahisinde hastalar kendi kornealarının üst tabakalarını korudukları için travmaya karşı daha dayanıklı oluyorlar. Söz konusu hasta grubuna DMEK uygulandığında, göze 16 dikiş yerine tek dikiş atılıyor ve hasta çok daha hızlı iyileşebiliyor.” dedi.

Doç. Dr. Ay, “Göz Bankası kurulması ve kornea nakillerinin şehrimizde gerçekleştirilmesine yönelik tüm girişimlerimize ilk günden beri tam destek veren başta Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş olmak üzere Dekanımız Prof. Dr. Necip Becit’e ve Başhekimimiz Prof. Dr. Ahmet Ali Tuncer’e şükranlarımı sunuyorum. Artık kornea nakli için başka şehirlere gitmek ya da kornea nakli için uzun süre sıra beklemek zorunda kalmayacak bütün hastalarımızı AFSÜ’ye bekliyoruz.” diye konuştu.