Afyon Necat Spor Kulübü tarafından yürütülecek projede; İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Afyon Kocatepe Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Amatör Telsizcilik Derneği (AKRAD), Sivil Savunma Derneği (SİSAD),Hatay İl Müftülüğü ve Türkiye İzcilik Federasyonu (TİF) yer alacak.
Parolamız Daima Hazır Proje Koordinatörü Mehmet Kahraman, yaptığı açıklamada projenin amacının afetten etkilenen gençlerin psiko-sosyal, kültürel ve fiziksel gelişimlerini desteklemek, afet öncesi ve sonrası süreçlere daha dirençli hale gelmelerini sağlamak olduğunu ifade etti. Kahraman, “Proje, gençlerin afetlerin olumsuz etkileriyle başa çıkabilmeleri ve kriz durumlarına karşı hazırlıklı olmaları için gerekli eğitimleri ve sosyal faaliyetleri içermektir. Bu bağlamda, gençlere izci liderliği, afet gönüllülüğü, amatör telsizcilik ve ilk yardım gibi hayati beceriler kazandırarak, hem kişisel gelişimlerine hem de toplumsal dayanıklılıklarına katkıda bulunulacaktır. Bu beceriler, yalnızca kriz anlarında değil, hayatlarının her alanında gençlerin daha proaktif bireyler olmalarına yardımcı olacaktır” dedi.
FİZİKSEL DAYANIKLILIK ARTTIRILACAK, ÇEVRE BİLİNCİ GÜÇLENECEK
Parolamız Daima Hazır Projesinin hedef kitlesinin gençler olduğunu belirten Kahraman, proje hakkında şunları söyledi:
“Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi iş birliği ile hedef kitleye ulaşılacaktır. Katılımcı gençlerin her şart ve koşulda hazırlıklı olmalarını temin etmek amacıyla izcilik, amatör telsizcilik, ilk yardım ve sivil savunma konularında alanlarında uzman kişilerden eğitimler alınacaktır. Ayrıca motivasyon aktiviteleri kapsamında pikniklerle gençlerin moral ve motivasyonları artırılacaktır. Gençlerin fiziksel dayanıklılıklarını artırmak amacıyla kamp düzenlenecektir. Çevre bilincini artırmak amacıyla ‘dikili ağacım var’ ve ‘tohum topu etkinliği’ gibi sosyal sorumluluk etkinlikleri planlanmıştır. Proje gençlerin sosyal ve kültürel bağlarını güçlendirerek, afet sonrası yalnızlık ve izolasyon hissini hafifletecektir. Piknik, doğa gezileri, kişisel gelişim seminerleri ve çevre bilincini artırmaya yönelik etkinlikler, gençlerin toplumsal aidiyet duygularını güçlendirecek ve sosyal ilişkilerini yeniden inşa edecektir. Bu faaliyetler, gençlerin moral ve motivasyonlarını artırarak, onların afet sonrası psikolojik iyileşme süreçlerini destekleyecektir. Son olarak, afet sonrası sivil savunma toplum kapasitesini güçlendirmek ve gençlerde güçlü bir sivil katılım bilinci oluşturmak da projenin önemli hedefleri arasında yer almaktadır.”
PROJE HAKKINDA
Projenin eğitim ve hazırlık çalışmalarından çevrim içi olanlar dijital mecralarda ve yüz yüze olanlar Hatay’da olacaktır. Eğitim ve hazırlık çalışmalarıyla kazanılan becerilerin sahada uygulama faaliyeti 6 Şubat depreminden en fazla etkilenen yerlerden biri olan Hatay’da gerçekleştirilecektir. Dijital mecralar, duyurular, bilgilendirmeler, video castlar gibi dijital etkinliklerle depremden etkilenen/etkilenecek tüm gençler proje içeriğinden haberdar olacak ve yararlanabilecektir. Ayrıca 6 Şubat deprem bölgesinden olmayan farklı illerden 40 genç sürece dâhil edilecektir. Bu gençler, “buddy” (Akran-Arkadaş-Kardeş-Refik-Yaren) sistemi çerçevesinde hareket ederek projenin etkinliğinin artmasını sağlayacaktır.
Ayrıca, Gençlik Spor Bakanlığı Antakya Gençlik Merkezi Manevi Danışmanı Hafız Mustafa Albayrak, İzci Lideri Hikmet Yalçın ve Parolamız Daima Hazır Proje Koordinatörü Mehmet Kahraman, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı makamında ziyaret etti. Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Murat Peker’in de yer aldığı ziyarette; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Afetten Etkilenen Gençlerin Güçlendirilmesi Destek Programı kapsamında yürütülen “Parolamız Daima Hazır” projesi hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.