Afyonkarahisar’ın Kayıhan Beldesi’nde bulunan Hayran Veli Sultan Türbesi şifa arayan vatandaşların akınına uğruyor. Özellikle vücutta ve gözde çıkan sulu çıban, iltihap gibi cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılan Hayran Veli Sultan Türbesine gelen vatandaşlar şifa için dua ediyorlar.
HAYRAN VELİ SULTAN KİMDİR?
Hayranbalı olarak da anılan Hayran Veli Sultan, Horasan’dan Hacı Bektaş Veli ile birlikte gelenlerden olduğu, Karaca Ahmet Sultan’ın kardeşi olduğu rivayet edilmektedir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin yanında yetişerek Kayıhan’a gelip burada tekkesini kurduğu ve bir halk tabibi olarak özellikle cilt hastalıklarında sonuçlar verdiği bilinmektedir. 13.yüzyıl sonu veya 14.yüzyıl başı buraya geldiği söylenmektedir.
Bazı kaynaklara göre Karaca Ahmet Sultan ve Seydiler Sultan’ın arkadaşı olarak bilinmektedir. Vücut ve gözde çıkan sulu çıban, iltihap gibi cilt hastalıklarında uzman bir hekimdir.
TÜRBE’DE HAYRAN VELİ SULTAN ŞÖYLE ANLATILIYOR
Bir tür cilt hastalığını tedavi ettiği ve Horasan erlerinden bir halk tabibi olduğu söylenilen Hayran Veli Sultan adına yapılmış olan türbe içinde müritlere ait sandukalar yer almaktadır. Hayran eli’nin Hacı Bektaş Veli Dergahı’nda yetişip Kayıhan’a geldiği, burada tekke kurup yerleştiği belirtilmekte ise de Musa Seyirci Veli Hayran Veli’nin 13. yüzyıl sonları veya 14. yüzyıl başlarında buraya gelen Hoca Ahmet Yesevi Ocağı’na bağlı Horan Erlerinden olduğunu söyler. Türbe Hayranveli caminin doğusunda ve camiye bitişik olarak ve cami ile aynı bahçe içerisinde yer almaktadır. Duvarları örme taşlardan yapılmış olan dikdörtgen planlı türbenin üzerinde birbirine bitişik iki beşgen biçimle kubbe vardır. Kubbenin üzeri Marsilya kiremidi ile kaplıdır. Kubbenin etrafındaki bölümler ise günümüz çatı kiremitleri ile kaplıdır. Türbeye giriş türbenin kuzeybatısına eklenen yeni mekanın doğu yönündeki kapıdandır. İçeride yükseltilerek oluşturulmuş platform üzerinde 3’erli gruplar halinde sandukalar yer almaktadır. Ortada Hayran Veli, kuzeyinde eşi, güneyinde ise oğlu, arkalarında da altı tane müride ait sandukalar vardır. Türbenin iç duvarlarında mavi renk boyanın hakim olduğu motiflerle yapılmış süslemeler yer almaktadır. Dikdörtgen planlı olan iç bölümde kubbelerin altında kemer yer almaktadır. Güneyde iki kuzeyde ise bir pencere yer almaktadır. Güneyde iki kuzeyde ise bir pencere yer almaktadır. Pencereler üzeri kemerli dikdörtgen biçimli kalın nişler biçiminde yapılmış olup cam kısmı dış kısma yakın olarak yapılmıştır.
Kayıhan Beldesi’ndeki türbeye şifa arayanlar dua için geliyor!
Bunlar da ilginizi çekebilir