25 Şubat2502

Haydarlı Beldesine Gençlik Merkezi yapılacak Haydarlı Beldesine Gençlik Merkezi yapılacak

Avrupa Birliğince finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından uygulanan “Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında desteklenen projenin açılış toplantısına Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Eylem Ayar, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Baro Başkanı Melahat İpek Göktürk Yılmaz, Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Atila Altunbulak, Saadet Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Beytullah Karataş, AK Parti Afyonkarahisar İl Başkan Yardımcısı Onur Çelik, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdür Yardımcısı Emin Topçu, Kent ve İnsan Derneği Başkanı Şerife Aksoy Ünal ile çok sayıda davetli katıldı.

FARKIMDA MISIN? PROJESİ İLE ENGEL YOK HAZIRLIK VAR”

Programın açış konuşmasını yapan Kent ve İnsan Derneği Başkanı Şerife Aksoy Ünal, afet ve acil durumlarda engelli bireyler için doğru adım atmanın hayati önem taşıdığını belirtti. Ünal, “Proje kapsamında uzmanlarımızla birlikte bu önemli konuyu ele alacağız. Engel tanımayan bir toplum için FarkıMda mısın? Projesi ile engel yok hazırlık var. Engelleri değil çözümleri konuşacağız. Birlikte hazırlanıp birlikte güvende olacağız” dedi. Ünal, 99 bin 503 dolar finansman almaya hak kazanan projenin, Afyonkarahisar’da yaşayan engelli bireylerin afetlere hazırlıklı olmalarını sağlamak ve engellilerin afet yönetim süreçlerine aktif olarak katılımlarını teşvik etmek amacıyla hayata geçirildiğini de ifade etti.

“PROJENİN AMACI; TOPLUMSAL FARKINDALIK YARATMAK”

AFAD Müdürü Atila Altunbulak ise projenin temel amacının engelli bireylerin afet sırasında karşılaşabileceği özel zorluklar göz önünde bulundurularak kendilerine ve ailelerine yönelik özel bir eğitim programı sunmak ve toplumsal farkındalık yaratmak olduğuna dikkat çekti.

“ENGELLİ HAKLARI KOMİSYONU KURDUK”

Afyonkarahisar Baro Başkanı Melehat İpek Yılmaz Göktürk ise “FarkıMda mısın? Projesi”nin, engelli bireylerin toplumsal yaşama tam ve etkin katılımları önündeki engellerin ortadan kaldırılmasında yol gösterici olduğunu kaydetti. Göktürk, “Baromuzda engelli meslektaşlarımıza destek olsak da veya engelli vatandaşlarımıza baro işlemlerinde, adli yardım başvurularında öncelik tanımış olsak da Afyonkarahisar Barosu olarak engelli meslektaşlarımıza ve vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek amacıyla 12 Ocak 2024 tarihinde Engelli Hakları Komisyonunu kurmuş bulunmaktayız” dedi.

“EĞİTİM VE FARKINDALIK ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLECEK”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise projede AKÜ’nün de paydaş olduğunu belirterek 1 yıl sürecek projenin Afyonkarahisar’da engelli bireylerin afetlere hazırlıklı hale getirilmesini, afet yönetimi süreçlerine etkin katılımını sağlamayı ve sivil katılımı güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti. Karakaş, “Proje kapsamında, engelli bireylerin ve refakatçilerinin afet anında daha güvenli ve bilinçli hareket edebilmeleri için çeşitli eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütülecektir” dedi.

“PROJE TOPLUMSAL SORUMLULUĞU İFADE EDİYOR”

Engelli bireylere temel afet farkındalığı kazandırmanın, onların konumlarını içeren bir afet envanteri ve haritası oluşturmanın ve bu bilgileri AFAD veri tabanına kaydetmenin projenin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını ifade eden Karakaş, “Afet anında engelli bireylerin güvenliğini artırmak için özel bir mobil uygulama geliştirilmesi öngörülmektedir. Eğitimler, tatbikatlar ve bilgilendirme kampanyalarıyla desteklenecek olan proje, engelli bireylerin afet yönetimine daha aktif katılımını teşvik etmeyi amaçlamaktadır” diye konuştu.

“FarkıMda mısın?” Projesi”nin sadece afet yönetimi konusunda değil, sivil katılım ve aktif vatandaşlık alanlarında da farkındalık yaratmayı hedeflediğini söyleyen Karakaş, şu bilgileri kaydetti:

“Böylece, engelli bireyler sadece afetlere karşı hazırlıklı hale gelmekle kalmayacak, aynı zamanda kent yönetimi süreçlerinde de daha aktif roller üstlenebilecekler. Demokratik süreçlerin en önemli alanlarından biri olan yerel yönetimlerin tahkim edilmesinde ve demokratik karakterin güçlendirilmesinde sivil katılım son derece önemlidir. Engelli bireylerin karar alma süreçlerine dahil edilmesini hedefleyen ‘FarkıMda mısın? Projesi’, dikkat çeken bir toplumsal sorumluluğu da ifade etmektedir.”

“AKÜ, ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KAPSAMINDA EN FAZLA TURUNCU BAYRAK ALAN ÜNİVERSİTE”

Karakaş, AKÜ’nün engelsiz üniversite motivasyonuyla yönetim politikaları geliştiren bir üniversite olarak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından her yıl düzenlenen ‘Engelsiz Üniversite’ Ödüllerinde 2021 ve 2022 yıllarında mekanda erişilebilirlik alanında en fazla turuncu bayrak almaya hak kazanan üniversite olduğunu söyledi. Karakaş, AKÜ’nün üniversite-şehir işbirliği kapsamında; kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda olduğu gibi bilimsel alandaki işbirliklerini de desteklediklerinin altını çizdi. Karakaş, “Özellikle yürütülen projelerle hem üniversiteye dış kaynak temin etmeyi hem de toplumsal fayda üretmeyi de önemsiyoruz. Akademisyenlerimizin, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği gibi önemli kuruluşlarca desteklenen ulusal ve uluslararası nitelikli projelerde daha fazla yer almaları, bizleri gururlandırmaktadır. Son dönemlerde akademisyenlerimizin yürütücü ve araştırmacı sıfatlarıyla yürüttükleri ve katılım sağladıkları proje sayısı da artış göstermektedir” diye konuştu.

“FARKIMDA MISIN? PROJESİ, GELECEĞE ATILACAK BİR ADIM”

Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Eylem Ayar ise “FarkıMda mısın? Projesi”nin bir sosyal sorumluluk çalışması olmasının ötesinde toplumsal anlamda geleceğe atılacak bir adım olduğunu kaydetti. Ayar, “Bu proje sadece bireysel farkındalığı değil aynı zamanda afetlere karşı toplumsal bilinci ve dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Deprem gibi diğer doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak bilinçlenmek ve ortak hareket etmek hepimizin sorumluluğu ve empati kurmanın yoludur” dedi.

“PROJE, AFYONKARAHİSAR’A YENİ BİR BAKIŞ AÇISI KAZANDIRACAK”

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik ise “FarkıMda mısın? Projesi”nin, Afyonkarahisar’a yeni bir bakış açısı kazandırdığını belirterek, “Proje engelli bireylerin afetlere karşı daha dirençli hale gelmesini sağlamanın yanı sıra, sivil katılım kültürünü yaygınlaştırmayı ve toplumun tüm kesimlerini daha duyarlı ve aktif hale getirmeyi amaçlamaktadır” dedi. Keklik, “Proje sayesinde ilimiz sadece bir afet hazırlık merkezi olmakla kalmayacak, aynı zamanda sivil katılım konusunda Türkiye’ye örnek bir model oluşturacaktır” diye konuştu.