İlçe belediyesi kendi elektriğini üretecek! İlçe belediyesi kendi elektriğini üretecek!

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nin 2024 yılının Kasım Ayı olağan toplantısı, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten’in Başkanlığında yapıldı.

KURAK BİR MEVSİMDEN GEÇİYORUZ, ÇİFTÇİMİZ SU BEKLİYOR

Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Çelikten, ““Saygıdeğer Meclisimiz, çoğunluk sağlanmıştır. Bugünkü toplantımızı açıyorum. Kurak bir mevsimden geçiyoruz, çiftçimiz su bekliyor, Allah ülkemize rahmet ve bereketini artırsın. Sizleri daha sağlıklı daha sıhhatli gördüğüm için de memnunum. Çünkü şu zamanda sağlık her şeyden daha önemli.” dedi.

BU YIL ÜÇ BÜYÜK KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞU TARAFINDAN NOTU İKİ KADEME ARTIRILAN TEK ÜLKEYİZ

Çelikten’in konuşmasında sonra güncel gelişmeler hakkında değerlendirmeler yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise şunları söyledi:

“Yılın üçüncü çeyreğinde aylık enflasyon oranlarının Merkez Bankası’nın yıl sonu tahminleriyle uyumlu seviyelerin üzerinde gerçekleştiği bildirildi. Bu sebeple uyum sağlamadan yapılacak bir faiz indiriminin, enflasyonla mücadelede olumsuz sonuçlara yol açabileceğinden ve kamuoyunun beklentilerini olumsuz etkileyebileceği sebebi ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası politika faizini geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yüzde 50’de sabit tuttu.

Bunun yanında Merkez Bankası’nın açıklamasına göre gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hane halkı oranı bir önceki aya göre 2 puan azalarak yüzde 26,3 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam da halkın enflasyonun düşeceği inancında bir miktar azalma olduğunu göstermekte.

Türkiye’nin Ekim 2024’te aylık tüketici enflasyonu yüzde 2,88 olarak gerçekleşti. Bu oran, G 20 ülkeleriyle karşılaştırıldığında yüksek bir seviyede olsa da, risk primini olan CDS’in 255 baz puan civarında seyretmesi, iyileşme sinyalleri olarak değerlendirilebilir. Ancak bu primin daha düşük seviyelere çekilmesi de gerekmekte. Açıklanan enflasyon rakamları doğrultusunda yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 44’e yükseltildi. Tabi, resmi enflasyon tahminlerinin sık değişmesi de para politikasının itibarını bir miktar zedelemekte.

TEPAV değerlendirme notuna göre, Enflasyonda azalış bekleniyor ancak, riskler bulunuyor, mevcut ekonomik program sürdürüldüğü takdirde enflasyonun azalma eğiliminde olacağı belirtiliyor. Bununla birlikte, kredi piyasasındaki kısıtlamalar ve yüksek faizlerin enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığına da dikkat çekiliyor.

S&P kredi notumuzu B+’dan BB-‘ye yükseltti. Bu yıl üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülkeyiz. Not artışında ekonomide dengelenme, azalan cari açık, Türk lirasının istikrarının etkili olduğu belirtiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamasına göre Ekim’de yıllık enflasyon Mayıs’a göre yüzde 26,9 puan gerileyerek yüzde 48,6 oldu. Özellikle geriye dönük fiyatlama davranışının yüksek olduğu kira ve eğitim grubunda yıllık artışlar enflasyondaki düşüşü sınırlandırıyor. Katılıkların giderilmesi zaman alıyor ancak bu konudaki gelişmeler olumlu. Ekim’de 12 aylık enflasyon beklentilerinin tüm kesimlerde son 2,5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi, hizmet enflasyonundaki ataletin kırılması için önemli olduğunu belirtti.

Sanayi üretiminde ikinci çeyrek itibari ile başlayan daralma hız kesse de üçüncü çeyrekte de devam etti. Bu doğrultuda Hazine ve Maliye Bakanlığı program hedeflerine uygun olarak işsizlik oranı Eylül’de yüzde 8,6 olarak gerçekleşti.

Tabi beklentimiz tüm ekonomik göstergelerimizin dünya ekonomisinde gelişmiş ülke standartlarına çıkması. Bunun için her zaman söylediğim gibi biz iş dünyası elimizden geleni en iyi şekilde yapacağız.” ifadelerini kullandı.