Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Tarih Bölüm Başkanlığı, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Tarih Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü ile Kocatepe-Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası kapsamında “Vefatının 86. Yıl Dönümünde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk” konferansı düzenlendi.

Abdullah Kaptan Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, akademik personel ile birlikte öğrenciler katıldı.

“ATATÜRK DÜNYA TARİHİNİN EN BÜYÜK LİDERLERİNDEN”

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Gülden Yürektürk konuşmasında; Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya tarihinin en büyük liderlerinden biri olduğunu vurguladı. Yürektürk, “Mustafa Kemal’i tüm yönleriyle kısıtlı zaman diliminde ele alabilmek elbette mümkün değildir. Mustafa Kemal’i duygusal bir yaklaşımla değil, tıpkı onun bakış açısı gibi akıl ve bilim çerçevesinde aktarmamız gerekmektedir. Çünkü onu anlamak Cumhuriyetin kuruluş felsefesini, dünü, bugünü ve yarını anlamak demektir” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin Almanya’nın yanında savaşa girmesini felaket olarak değerlendirdiğini söyleyen Yürektürk, “Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan mütareke maddelerinin açık olmamasından dolayı ülkenin felakete doğru sürüklendiğini gören Mustafa Kemal, bütün riskleri göze alarak kurtuluş mücadelesinin liderliğini üstlenmiştir” diye konuştu.

ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN BİLİM İNSANLARI

Mustafa Kemal Atatürk’ün Fransız İhtilali’nden ve o dönemin Fransız düşünürlerinin politik fikirlerinden etkilendiği bilgisini kaydeden Yürektürk, “Özellikle JJ. Rousseau ve Montequieu gibi Fransız düşünürlerinin Fransızca kitaplarını okumuş ve önemli gördüğü satırların altını çizmiştir. Montesquieu’nun hükümetler ve politik müesseseleri mukayese ettiği eserleri ‘Kanunların Ruhu’ ve JJ. Rousseau’nun 1761’de yayınladığı insanların özgürlüğünü ve haklarını savunan eseri ‘Sosyal Mukavele’yi okumuştu” ifadelerini kullandı. Yürektürk, yabancı düşünürlerin yanı sıra  Atatürk’ün Türk fikir adamlarından da etkilendiğini ve onlardan ilham aldığını belirterek, “Atatürk’te vatan ve özgürlük kavramlarının oluşmasında Namık Kemal etkili olurken toplumsal ve devrimci görüşlerin oluşmasında Şehbenderzade Ahmet Hilmi etkili olmuştur” dedi. Yürektürk, sosyal ve laik düşünce konularında Abdullah Cevdet’in, Türkçülük konusunda Ziya Gökalp’in, laik devlet düzeni konusunda ise Ali Suavi’nin Atatürk’ü etkileyen fikir adamları olduğunu ifade etti.

“ATATÜRK, ÜSTÜN NİTELİKLERİ KİŞİLİĞİNDE TOPLAMIŞ BİR LİDERDİ”

Atatürk’ün insanlık değerlerine içten ve büyük saygısı olduğunu vurgulayan Yürektürk, “O bütün insanlığın yüzyıllar boyu övdüğü ve övündüğü üstün nitelikleri kişiliğinde toplamış bir liderdi. Yaşamı boyunca gösterdiği davranışları bu üstün nitelikleri sergiliyordu. Atatürk ne el sürülemez, dokunulamaz bir tabu, ne üzerine fikir yürütülmesine cevaz verilmeyen bir varlık ne bir veli ne de bir masal kahramanıdır” diye konuştu.

Belediye Başkanı öğretmenlere bakın ne hediye etti? Belediye Başkanı öğretmenlere bakın ne hediye etti?