Özel İdare ekipleri karla mücadele ediyor! Özel İdare ekipleri karla mücadele ediyor!

5393 sayılı Belediye Kanununa göre; mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla; su ve kanalizasyon gibi kentsel alt yapı hizmetlerini yapmak veya yaptırmak Belediyenin görev ve sorumlulukları arasında olup (md.14/a), müktesep haklar saklı kalmak üzere; içme, kullanma ve endüstri suyu sağlamak; atıksu ve yağmur suyunun uzaklaştırılmasını sağlamak; bunlar için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek; kaynak sularını işletmek veya işlettirmek (md.15/e), Belediyenin yetkileri ve imtiyazları arasındadır.

5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununa göre; sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak su havzalarının korunmasını sağlamak (md.7/i), su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, bunun için gerekli baraj ve diğer tesisleri kurmak, kurdurmak ve işletmek; derelerin ıslahını yapmak; kaynak suyu veya arıtma sonunda üretilen suları pazarlamak (md.7/r) Büyükşehir belediyesinin görev, yetki ve sorumlulukları arasında olup, Büyükşehir belediyeleri bu görevlerden uygun gördüklerini belediye meclisi kararı ile ilçe ve ilk kademe belediyelerine devredebilir, birlikte yapabilirler (md.7/II). Denilmekte olup gerek belde, ilçe , ve büyükşehir belediyeleri Kanunları vermiş oldukları yetkilerle su ile ilgili görevlerini hane halkının su ilgili iş ve işlemlerini yaparlar.

Belediyeler su ile ilgili olarak vermiş olduğu hizmetleri en iyi şekilde sunarken vatandaşın belediyeye karşı almış olduğu hizmetin karşılığı ve şartları vardır. 

Su almak için vatandaşların su abonesi olması gerekenler uygulanacak Su tarifeleri itibariyle aboneler kaç gruba ayrılabilir ve bunların kapsamına hangi yerler girer idare, ihtiyaç durumuna göre yeni abone gruplarını belirleyebilir.

Uygulanacak tarifeler itibariyle abone grupları ve bunların kapsamına hangi tür yerlerin gireceği aşağıda sıralanmıştır:

Konut abonesi

Barınma gayesi ile oturulan yerlerde içme ve kullanma amaçlı su tüketen ve/veya atıksu üreten veya bu yerlerde ortak mahallerin temizliği ile bahçe-çevre sulaması için su kullanan ve ilgili mevzuatına göre konut tarifesi uygulanması gereken yerlerdir.

İşyeri abonesi

Gelir sağlamak gayesi ile sürekli veya geçici olarak her çeşit meslek sanat faaliyeti ve zanaatın icra edildiği yerlerle, diğer ticari hizmet üretilen tüm yerlerde su tüketen ve/veya atıksu üreten abonelerdir.

Sanayi abonesi

Hammadde üreten veya şekil, nitelik, nicelik değiştirerek seri olarak mamul veya yarı mamul madde üreten yerlerde su tüketen ve/veya atıksu üreten abonelerdir.

İnşaat / Şantiye abonesi

Yapı ruhsatına istinaden bina, ihata duvarı ve benzeri inşaatlar ile her türlü maden arama, çeşitli amaçlarla kazı yapma ve bunun gibi sebeplerle gerçek ya da tüzel kişilerin bu etkinliklerini sürdürmek için veya bu etkinliklerini sürdürmeyi sağlayacak kalıcı tesislerin yapılmasına imkân tanımak için kurdukları, faaliyetlerinin ve kalıcı tesislerinin tamamlanmasıyla varlığı sona erecek olan tesislerde su tüketen ve/veya atıksu üreten abonelerdir.

Resmi abone

Kamu kurum ve kuruluşlarının (merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları, mahalli idareler ve bağlı kuruluşları, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, özel bütçeli kamu idareleri, özerk bütçeli kamu idareleri, fon bütçeli kamu idareleri, döner sermaye bütçeli kamu kurum ve kuruluşları), devlet hastaneleri ve sağlık kurumlarının, resmi okulların, üniversiteler ve askeri okulların hizmetlerini ifa ettikleri yerlerde su tüketen ve/veya atıksu üreten abonelerdir.

Atıksu abonesi

İdarenin içme suyu şebeke hizmetlerinden yararlanmayıp yalnızca kanalizasyon hizmetlerinden yararlanan aboneler ile kuyu, kaptaj, havuz ve benzeri yerlerden tankerle veya diğer yollarla yeraltı ve yüzeysel suları temin ederek su kullanan ve kanalizasyon şebekesinden yararlanan abonelerdir.

Geçici abone

İdare hizmet alanı içerisinde kurulmuş bulunan geçici süre ile faaliyet gösteren sergi, fuar, festival, sirk, panayır vb. yerler ile mücbir sebeplerle oluşan geçici barınma yerlerinde su tüketen ve/veya atıksu üreten abonelerdir.

Elçilik abonesi

Yabancı ülke elçilik ve temsilciliklerinde su tüketen ve/veya atıksu üreten abonelerdir.

İbadet yerleri aboneliği

İbadet edilen yerlerde su tüketen ve/veya atıksu üreten abonelerdir.

Resmi kurum park ve bahçe abonesi

Tüm resmi dairelerle kamu kurum ve kuruluşlarına ait park, bahçe ve yeşil alanlarda su tüketen abonelerdir.

Özel park ve bahçe abonesi

 Özel kuruluş ve kişilere ait park, bahçe ve yeşil alanlarda su tüketen abonelerdir.

Yurt abonesi

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretimden üniversiteye kadar öğrencilerin barındıkları yerlerde su tüketen ve/veya atıksu üreten aboneler ile vakıf ve dernek gibi hayır kurumları tarafından ticari amaç güdülmeksizin öğrencilerin barındırıldığı yerlerde su tüketen ve/veya atıksu üreten abonelerdir.

Özel tarifeli abone

1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun uyarınca;

  • Vatani hizmet tertibinden aylık bağlanan aboneler,

  • Malul gazi olarak aylık bağlanmış olan aboneler,

  • Şehit dul ve yetimi sıfatıyla aylık veya gelir bağlanmış bulunan aboneler,

5774 sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanun uyarınca aylık bağlanan amatör sporcuların ikamet ettikleri yerlerde kendi adlarına tesis edilen abonelikler,

Özür oranı %40 ve üzerinde bulunanların ikamet ettikleri yerde kendi adlarına ya da kanuni temsilcileri ile tesis edilen abonelikler,

2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlanan 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarının ikamet ettikleri yerlerde su tüketen ve/veya atıksu üreten abonelerdir.

Hamsu abonesi

Herhangi bir arıtma işlemine tabi tutulmamış suyun özel protokolle verildiği aboneler.

Özel protokol abonesi

İdarenin hizmet sınırları içinde ya da dışında kalan gerçek veya tüzel kişi, organize sanayi bölgesi, mülki kuruluş, toplu konut vb. yerlere protokolle su verilen abonelikler.

Geri dönüşüm abonesi

Atıksu arıtma tesislerinden elde edilen geri dönüşüm sularından özel protokolle su verilen abonelerdir.

Sahibi olduğunuz konut için su aboneliği açtırmak için istenilen belgeler şu şekilde sıralanıyor:

T.C kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı fotokopisi)

Tapu ( Tapu senedi fotokopisi )

Yapı kullanma izin belgesi fotokopisi (Belediyemiz İmar Müdürlüğü tarafından aslı gibidir onaylı)

Şantiye su numarası

İskan belgesi

Zorunlu deprem sigortası poliçesi (DASK)

Abonelik için tapu sahibi kendisi veya vekâlet vereceği kişinin vekâlet belgesi ile başvurusu gerekmektedir.

Şirket abonelikleri için şirket imza sirküleri. Şirket yetkilisinin kendisi veya vekâlet vereceği kişinin vekâlet belgesi ile başvurusu gerekmektedir.

2016 yılı  öncesi yapı ruhsatlı yeni su aboneliklerinde;

Su sayacının markası

Su sayacı seri numarası

Su sayacı damga yılı

Kiracısı olduğunuz konutun su aboneliğini açtırmak için ise yukarıda saydığımız belgelerin yanı sıra tapu yerine kira kontratı gerekiyor. Kiracı ya da ev sahibi olarak taşındığınız yerde halihazırda bir su sayacı varsa su aboneliği üzerine alma işlemi için ilgili kuruma başvurabilirsiniz.

Su aboneliğini üzerine almak için gereken evraklar şunlardan oluşuyor:

·        T.C kimlik belgesi

·        Tapu veya kira sözleşmesi

·        Sayacın seri numarası ya da sayaca ait eski bir fatura

·        Sayacın güncel işareti

·        Zorunlu deprem sigortası poliçesi (DASK)

İşyeri su aboneliği için istenilen belgeler ise şunlar:

·        T.C kimlik belgesi

·        Tapu ya da kira sözleşmesi

·        Sayaç bilgileri

·        Vergi levhası

·        İmza sirküleri

·        Firma kaşesi

·        Zorunlu deprem sigortası poliçesi (DASK)

E-Devletten Su Aboneliği Nasıl Yapılır denildiğinde işlemler şu şekilde yapılacaktır.

Teknolojinin hızla geliştiği ve internetin her geçen gün yaygınlaştığı günümüz dünyasında su abonelik işlemlerini online olarak gerçekleştirmek de mümkün. Oldukça hızlı ve pratik bir şekilde tamamlanan internetten su aboneliği başvurusu e-devlet aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

E-devlet su aboneliği başvurusu için izlenilmesi gereken adımlar şöyle:

·        Kimlik bilgilerinizi girerek turkiye.gov.tr adresinden e-devlete giriş yapın,

·        “Su ve Kanalizasyon Şirketlerinin Sunduğu e-Hizmetler” kısmına tıklayın,

·        Su aboneliği yapılacak olan konutun bulunduğu ili seçin,

·        Ekrana gelen sayfada konutun bulunduğu ilde hizmet veren firmayı seçin,

·        Son olarak “Yeni Abonelik Başvurusu ve Takibi” sekmesini tıklayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Su aboneliği kaç günde açılır. Su en hayati ihtiyaçların başında geldiği için kurumlar, başvuru işlemlerinden sonra aboneliğin bir an evvel gerçekleştirilmesine yönelik, ellerinden geldiğince hızlı hareket etmeye özen gösteriyor. Konutun bulunduğu bölgeye ve dönemsel yoğunluğa göre değişse de genellikle su aboneliği evrakların tesliminden sonra 1 ila 3 gün arasında açılıyor ancak bu işlemler belediyelerin çalışma şartlarına göre değişir.

Su abonelik sözleşmesi nedir nasıl yapılır. Anayasa Mahkemesi bir kararında abonman sözleşmesine ilişkin geniş açıklamalar ortaya koymuştur: “Abone ile İdare arasında sözleşmeyle alacak, borç ilişkisi doğmakta, ödenecek miktar İdare ile kişi arasında abonman sözleşmesiyle özel hukuk ilişkisi kurulmasından sonra yapılan hizmet karşılığında maliyet, kâr esasına göre belirlenmektedir. Ödemenin hukuksal dayanağı, kamu gücüne değil, tarifeye ve iki taraf arasında yapılan abonman sözleşmesine dayanmaktadır. Nitekim ödemelerin yapılmaması durumunda İdare alacağını, Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Yasa’ya göre değil, özel hukuk ilişkisi içinde ilgili yasaya göre alacaktır. Abone ile İdare arasında yapılan abonman sözleşmesi, daha çok “tip” sözleşme görünümündedir. Hizmetten yararlanan kişinin, sözleşmeyi idareyle birlikte düzenlemesi yerine katılımı (iltihakı) söz konusudur. Ancak bu durum, idareyle kişi arasında kurulan özel hukuk ilişkisini, kamu hukuku ilişkisine dönüştürmez. Çünkü birçok durumda hizmetin tekel niteliği ve çok kişiye götürülme zorunluluğu, işin, çoğunlukla, tip sözleşmelerle ve kişilerin katılımıyla gerçekleşebilmesini olanaklı kılmaktadır.” 

Konu ile ilgili yargı kararları incelendiğinde, su ve kanalizasyon hizmetleri kapsamındaki abone/abonelik/abonman sözleşmelerini; tekel durumunda olan kamu idarelerinin birden çok kişiye belirli veya belirsiz bir süre içerisinde su ve atıksu konularında mal veya hizmet temin etme görevini yerine getirme karşılığında, tüketicilerin belli bir bedeli peşin ya da dönemler halinde ödeme zorunluluğunda oldukları, ancak hizmetten yararlanan kişi veya kişilerin sözleşmeyi idareyle birlikte düzenlemesi yerine ancak katılımının söz konusu olduğu tip sözleşmeler olarak tarif edebiliriz.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) ile Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinde (ASY) abonelik sözleşmesi; “tüketicinin, belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşmeler” (TKHK md.52/1, ASY md.4/1a). olarak tanımlanmıştır.

Tarifeler Yönetmeliğinde abone; “İdarece sunulan su/atıksu veya atıksu hizmetlerinden faydalanan ve/veya faydalanacak gerçek veya tüzel kişiler” olarak tanımlanmıştır.

Su abonelik sistemi genel olarak hangi birimlerden oluşmalı ve hangi faaliyetleri yerine getirmelidir.

Bir “Su Abonelik Sistemi” gerek müdürlükler gerekse şeflikler olarak örgütlensin, genel olarak mevcut birimleri aşağıda sıralanan faaliyetleri yerine getirmelidir:

“Abone Birimi” olarak; yeni abone kaydı, abone değişikliği, abonelikten çıkma ile abonelerle ilgili her türlü iş ve işlemlerin düzenli ve en kısa süre içinde yapılmasını sağlamalı, ayrıca idarenin mali iş ve işlemlerinden sorumlu birimi ile birlikte su ve atıksu ücret tarifeleri ile güvence bedeli miktarlarını hazırlamalıdır.

“Sayaç Okuma ve Tahakkuk Birimi” olarak; abonelerce tüketilen su miktarlarının belirlenen aralıklarla okunarak tahakkuk çıkartılmasını sağlamalı, tüketim bildirimlerini abonelere ulaştırmalı, ayrıca su tüketim miktarı, abone sayıları, abonelere düşen tüketim miktarı vb. hususlara ilişkin istatistiki bilgi ve verileri hazırlamalıdır.

“Tahakkuklara İtiraz ve Düzeltme Birimi” olarak; abonelerin su ve atıksu faturaları vb. konularda İdareye yaptıkları itirazları en kısa zamanda değerlendirilerek sonuçlandırmalı, gerekli durumlarda düzeltme işlemlerini yapmalıdır.

“Sayaç Sökme, Takma ve Sayaç Bakım, Onarım Birimi” olarak; idarenin ihtiyacı olan her tip su sayacını temin etmeli ve aboneliklere bağlanmasın işlemlerini gerçekleştirmeli, ihtiyaç duyulduğunda abonelerden sökülen su sayaçlarının tamirini de yaparak abone tesisatlarında takılı bulunan su sayaçlarını, daima çalışır durumda bulunmasını sağlamalıdır.

Kaçak Su ve Fiziki Kayıpla Mücadele Birimi olarak; kaçak su ve usulsüz su kullananları takip etmeli ve haklarında yasal işlemleri yapmalı, ayrıca su kaybı oranını kabul edilebilir seviyeye getirmek için yasadışı kullanım ve fiziki kayıplarla mücadele etmelidir.

 “Tahsilat Birimi” olarak; abonelerin sarf ettikleri su ve atıksu bedeli ile diğer borçlarını tahsil ederek, tahsilat oranını kabul edilebilir seviyeye çıkarmalıdır.

Su ile ilgili belediyelerin yapacağı işlere ait yazı dizimiz devam edecek.