AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Belkıs Özkara, medya03.com’dan Başak Erdoğan’ın konuğu oldu. AKÜ’nün ilk kuruluş yıllarını anlatan Özkara, Erdoğan’ın sorularını yanıtladı.

ÜNİVERSİTELERİN ÇOĞALMASI 1990’LI YILLARDA BAŞLADI

Fethi Yaşar’ın acı günü! Fethi Yaşar’ın acı günü!

Yeni Üniversite kurulumuyla ilgili 1990’lı yıllarda bir dalganın başladığını söyleyen Prof.Dr.Özkara, “Üniversite sayısının artmasının nüfus artışıyla bağlantısı var ve Üniversiteye gitmesi gereken gençlerin bir çoğunun sınırlı üniversite olması, büyükşehirlerde üniversitelerin toplanması nedeniyle üniversite eğitimi alamadığı şikayetleri var. Üniversitelerin sayılarının artmasıyla ilgili temel motivasyon bu. Yani Üniversite okuyamayan, başka illere gidemeyen gençlerin üniversite sayıları artırılarak yükseköğretimden faydalanması hedefleniyor.”

AVNİ AKYOL VE 50 MİLLETVEKİLİ ÖNERGE VERDİ

“Üniversite kurulması aslında kentin sosyo-ekonomik gelişimi için önemli bir dinamik olarak kabul ediliyor.” diyen Prof.Dr.Özkara, o dönemlerle ilgili şu bilgileri aktardı:

“90 lı yıllardaki motivasyonda şöyle bir şey var. Özellikle Avni Akyol’un yaklaşık 50 milletvekili ile birlikte verdiği bir önerge var Üniversitelerin sayılarının artmasıyla ilgili. Üniversitelerin sayılarının artmasının önemli bir nedeni hem gençlerin ne idüğü belirsiz Üniversitelerde eğitim görmesi yerine, kendi ülkesinde eğitim görmesi ve döviz kaybının olmaması şeklinde bir düşünce dile getiriliyor. Üniversite kurulması aslında kentin sosyo-ekonomik gelişimi için önemli bir dinamik olarak kabul ediliyor. Hemen hemen bütün siyasiler, milletvekilleri kendi kentlerinde bir üniversite kurulmasını, üniversitenin yapacağı sosyo-ekonomik katkı nedeniyle istiyorlar. Bunu özellikle vurguluyorlar, aynı şey Afyon için de geçerli.”

AFYON’A KURULACAK ÜNİVERSİTE UŞAK’I DA KAPSADI

“Afyonda bir Üniversite kurulabilmesi için başlangıçta bir takım Yükseköğretim kurumları kuruluyor ve bu yükseköğretim kurumları gerekçe gösterilerek üniversite kurulması talep ediliyor.” diyen Prof.Dr.Özkara, “Afyon’da bir Fakülte var zaten, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi. Bolvadin’de MYO var, bir de Afyon’da MYO var. Bunlar 1982 yılında YÖK’ün kurulmasıyla birlikte Üniversite bünyesine alınıyor. Ve o şekilde biz Anadolu Üniversitesi’nden ayrıldığımızda 1992’de Afyon’da 3 tane yükseköğretim kurumu var. 2 tanesi ön lisans veren okul, bir tanesi de fakülte. Bu arada Uşak milletvekillerinin de yoğun kulisleri neticesinde Afyon’da kurulacak olan Üniversitenin Uşak’ı da kapsayacağı, yani Uşak’ta fakülteler, yüksekokullar açılması öngörülürek kuruluyor.”

AKÜ’NÜN KAYNAKLARI BÖLÜNDÜ

“1992 yılında kuruluşumuzda Afyon’da 2 yüksekokul, 1 Fakülte, Uşak’ta da Ege Üniversitesine bağlı  1 MYO var.” diyen Prof.Dr.Özkaya sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ve bu şekilde 2 ili de kapsayacak şekilde kuruluyor. Bu aslında bizim tarihimizdeki önemli handikaplardan birini de oluşturuyor. 2010’dan sonra Uşak ayrılarak bağımsız bir Üniversite haline geliyor. Dolayısıyla Üniversitenin gelişiminde kaynaklarının önemli ölçüde ikiye bölündüğü ve zaten zor bir süreçte büyüyen, gelişmeye çalışan bir üniversitenin bu şekilde bir ayrılık yaşaması, sonra 2018’in sonunda tekrar Sağlık Bilimleri Üniversitesi. AKÜ içinden 2 Üniversite çıkarmış oluyor. Birisi Uşak Üniversitesi, ikincisi de Afyon Sağlık Üniversitesi.” dedi.

Prof.Dr.Belkıs Özkara ile yapılan röportajı https://www.youtube.com/watch?v=CVKU1c8Bz9c&feature=youtu.be tamamını izleyebilirsiniz.