16 Aralık2401 1

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) 50. yıl Kariyer Söyleşisi” düzenlendi. Moderatörlüğünü AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir’in yaptığı söyleşide para piyasaları yorumcusu İslam Memiş, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nohutçu, Yazar Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın konuşmacı olarak yer aldı. İİBF Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye Üniversite Sanayi İşbirliğinden Sorumlu Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, İİBF Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Ali Balkı ve Dr. Öğr. Üyesi Hale Fulya Kaya ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“İyi bir tempoyla, kariyer sınavlarını kazanmanız mümkün”

Söyleşide İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nohutçu, öğrencilere kariyer planlamalarıyla ilgili tavsiyeler verdiği konuşmasında, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) hakkında da bilgi verdi. Nohutçu, sınava çalışma disiplinin öneminin altını çizdiği konuşmasında “Artık hangi üniversitede ya da nerede olduğunuz önemli değil. Artık tüm öğrencilerin algılama seviyesi aynı ama çalışma disiplini aynı değil. Bu sınavı, özellikle son sınıfta biraz daha bu derslere çalışarak çok rahat bir şekilde kazanabilirsiniz. İyi bir tempoyla son sınıftaki bir arkadaşımız günde 3-4 saat çalışarak bu sınavı kazanabilir. Bu yüzden lütfen kendinize bir yol haritası çıkarın” diye konuştu.

Ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 99,9 Ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 99,9

“Kariyer sınavlarında öğrencilerimizi destekliyoruz”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir de öğrencilere kariyer sınavlarını kazanabilmek için gerekli desteği üniversite olarak her zaman verildiğini ifade etti. Özdemir, “Sınava girdiğinizde kazanabilecek durumdasınız. Bu güzel bir şey. İİBF öğrencileri mezun olduktan sonra KPSS’ye girdiklerinde, hocalarımızın verdiği eğitimin onları daha iyi bir yere getirmiş olduğunu gözlemledik. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Hukuk Fakültemizin mezunları kariyer sınavlarında şu anda 88 hukuk fakültesi içerisinde yedinci sırada. Sizlerle birlikte çok daha iyi yerlere gelmek istiyoruz” dedi.

Para Piyasaları Yorumcusu İslam Memiş para piyasaları hakkında bilgi verdiği konuşmasında para yönetme konusunda bilgi sahibi olmanın altını çizdi. Memiş teorik bilgiyi pratik bilgiyle harmanlamanın önemine değindiği konuşmasında “Okulda öğrendiğiniz bilgileri, reele aktif olarak geçirmeniz için ek iş yapabilirsiniz.  Örneğin bir mali müşavirin yanında, bir muhasebecinin yanında kendinizi yetiştirecek kadar çalışabilirsiniz. Bir döviz bürosunda veya bir kuyumcuda üniversiteyi bitirene kadar çalışırsanız, bunlar size önemli deneyimler kazandırır. Ek işi gelir için değil, kendinizi yetiştirmek için yapmalısınız” ifadelerini kullandı.

“İnsan ilhamını kendi yaratır”

Yazar Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın ise insanın ilham almayı beklememesi gerektiğini ve ilhamı kendisinin oluşturması gerektiğini belirtti. Bilginin beklenmedik yerlerden ve beklenmedik zamanlarda insanın karşısına çıkabileceğini söyleyen Aydın, fizikçi Albert Einstein’ın hayatından anekdotlar paylaştığı konuşmasında “İnsan ilhamını kendisi oluşturur. Hatta Einstein’a çok zeki ve başarılı olduğunu söylediklerinde, Eintein kendisinin çok zeki ve başarılı olduğunu zannedenlerin  yanıldıklarını söyler. Einstein başarıyı dökülen tere bağlar. Bu yüzden siz de ilham beklemek yerine çalışın” şeklinde konuştu.